Izbori u Nemačkoj odrediće dalju budućnost EU. To zna i Vladimir Putin, zbog čega će probati da saplete Angelu Merkel na njenom putu ka četvrtom mandatu, smatra „Njujork tajms“.

Sponsored Links:

Nije čudno što je Rusija potpuno smireno dočekala vest o proterivanju svojih diplomata iz SAD, zbog navodnog pokušaja Kremlja da manipuliše američkim izborima.

Vladimir Putin zna da je vreme Baraka Obame isteklo, te da 20. januara u Belu kuću ulaze neki drugi ljudi, daleko manje kritički nastrojeni kada je u pitanju Rusija.

S druge strane, Obama će ipak nedostajati Putinu, smatra “Njujork tajms”, jer je s njegovim odlaskom izgubio svoju glavnu “babarogu”.

Sponsored Links:

U naredne četiri godine SAD neće biti državni neprijatelj broj jedan. Njihovo mesto, smatra američki list, zauzeće Angela Merkel.

Nemačka kancelarka je savršena meta. Jesen 2017. donosi nove parlamentarne izbore na kojima će Merkelova pokušati po četvrti put da osvoji kancelarski mandat. Na tim izborima kandidovaće se i mnogi političari rastuće popularnosti koji gaje simpatije prema Moskvi.

Još od aneksije Krima 2014. godine, Angela Merkel bila je najglasnija u kažnjavanju Rusije zbog postupaka u Ukrajini.

loading...

Naredne godine otvorila je vrata za milion izbeglica, i pritiskla ostatak Evrope da učini isto, zbog čega je u očima ruskih nacionalista dobila imidž osobe koja razređuje evropsku kulturu.

Takođe, Merkelova je jedna od poslednjih velikih političara koja čvrsto veruje u integrisanu Evropsku uniju, kojoj nije potrebna reforma. Takođe, ne preza od političko-ekonomskog bedema prema Rusiji.

“Njujork tajms” svoju pretpostavku bazira na informaciji da je mreža nemačkog parlamenta (Bundestaga) prošle godine pretrpela nekoliko hakerskih napada.

– Nemačku čeka najprljavija i najteža politička kampanja u istoriji – navodi američki list, aludirajući da će ozloglašeni ruski hakeri probati da špijuniraju i sabotiraju Angelu Merkel.

Sponsored Links:

Nešto slično radila je NSA, koja je godinama špijunirala nemačku kancelarku, za šta postoje materijalni dokazi u vidu priznanja iz SAD.

Ono što je prednost Angele Merkel jeste što sada svi znaju kojom taktikom i metodama hakeri napadaju. “Njujork tajms” pravi paralelu sa hladnim ratom, u kom je nemački “Štazi” koristio taktiku “Zersetzung”.

Najbolji prevod ovog termina bio bi politički ekvivalent onoga što se dogodi kada sipate kiselinu na organski materijal: rastvaranje i dezintegracija.

“Njujork tajms” tvrdi da je upravo to cilj Kremlja: da baci sumnju na liberalne norme i vrednosti zapadnog sveta, diskredituje Evropsku uniju, NATO i ekonomiju slobodnog tržišta…

Sponsored Links:

“Zersetzung” za cilj ima ubistvo karaktera i širenje lažnih vesti usled kojih činjenice teško mogu da isplivaju na površinu, tvrdi američki list.

Ovakvi primeri viđeni su i ranije, poput priče o oružju za masovno uništenje koje je navodno posedovao irački lider Sadam Husein, zbog čega je i izvršen napad na Irak, da bi se nakon nekoliko godina ispostavilo da je u pitanju bila lažna informacija.

Slične taktike koristila je CIA tokom obaranja nepodobnih režima, kao i KGB – širenje lažnih glasina, psihološki rat i uništavanje političkih karijera.

Sponsored Links:
loading...