Teroristički napad nuklearnom bombom ili improvizovanom nuklearnom napravom mogao bi da se desi „bilo kad – sledeće godine ili godinu dana kasnije“, rekao je u intervjuu pred kraj prošle godine Peri, koji je bio ministar u vreme predsednika Bila Klintona.

Sponsored Links:

Bivši američki ministar odbrane Vilijam Peri napravio je petominutni film kojim upozorava na “noćnu moru” koja bi mogla da se dogodi ako Vašington pogodi nuklearna bomba, pišu Nezavisne. On ističe da su događaji hipotetički ali da je sadržaj snimka “mogući ishod veoma stvarnih opasnosti sa kojima se trenutno suočavamo”.

Eksplozija na Perijevom snimku u trenu ubija 80.000 ljudi. Više od 100.000 ljudi teško je ranjeno, ali nema nikog da im pomogne. Predsednik i potpredsednik države su ubijeni, a američke bezbednosne službe u haosu. Zanimljivo je da je nedavno i Severna Koreja objavila snimak sličnog sadržaja.

Peri je više puta izneo stav da je nuklearna katastrofa izvesnija nego tokom Hladnog rata i da postoji “stvarna i sve veća opasnost” od sukoba nuklearnim oružjem na čijem je razvoju upravo on radio. Kao najveće opasnosti Peri navodi nuklearni teroristički napad na velike američke gradove ili oružani sukob s Rusijom koji bi mogao postati i nuklearni.

Sponsored Links:

Teroristički napad nuklearnom bombom ili improvizovanom nuklearnom napravom mogao bi da se desi “bilo kad – sledeće godine ili godinu dana kasnije”, rekao je u intervjuu pred kraj prošle godine Peri, koji je bio ministar u vreme predsednika Bila Klintona. Peri (88) je po obrazovanju matematičar, a u sektor odbrane je ušao sredinom 50-ih posle čega je imao ključnu ulogu u razvoju i modernizaciji nuklearnih snaga – prvo kao stručnjak za tehnologiju, a potom i kao viši zvaničnik Pentagona gdje je imao više funkcija.

Tokom Kubanske krize 1962. godine Peri je tajno pozvan u Vašington da analizira obaveštajne podatke o sovjetskom oružju na Kubi.

– Svaki dan kada sam išao u centar za analize, mislio sam da će to biti moj poslednji dan na Zemlji – napisao je u nedavno objavljenim memoarima i dodao da je verovao i tada, kao i sada da je svet izbegao nuklearno razaranje srećom isto koliko i dobrim odlukama. Peri je ocenio da nastojanje Rusije da modernizuje nuklearnu oružje i planovima SAD da potroše stotine milijardi dolara za unapređenje nuklearnog arsenala predstavlja iracionalno nuklearno nadmetanje.

loading...

– Vidim imperativ da se zaustavi ova prokleta nuklearna trka pre nego što se opet ubrza, ne samo zbog troškova, več i zbog opasnosti pred koje nas stavlja – rekao je bivši američki ministar odbrane. U knjizi koju je Peri 1999. godine napisao sa sadašnjim ministrom odbrane SAD Ešom Karterom, navodi se da sa završetkom Hladnog rata posle raspada Sovjetskog Saveza nuklearna katastrofa više nije najvažnija pretnja, ali je 2014. njegov optimizam splasnuo usled kraha u odnosima Vašingtona i Moskve.

– Danas smo suočeni s nuklearnom opasnošću za koju je verovatnije da će prerasti u nuklearni sukob nego tokom Hladnog rata – rekao je Peri u nedavnom govoru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sponsored Links:
loading...