Dok nisu bombe i zverstva islamskih fanatika uništile svakodnevicu u Siriji, u ovoj mediteranskoj zemlji ljudi su živeli u slobodi i sreći…

Sponsored Links:

Ovde su u slozi živeli hrišćani i muslimani, verske zajednice su se uzajamno poštovale, Sirija je bila država bogata i kulturna, pa samim tim krajnje prijatna za život.

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Sirija je oduvek bila otvoreno društvo okrenuto zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska država.

Sponsored Links:

2. Sirija je jedina arapska država sa sekularnim sistemom. Islamski zakon je protivustavan.

3. Pre građanskog rata koji je počeo 2011. godine Sirija je bila jedina zemlja u regiji bez ratova i unutrašnjih sukoba.

4. Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbeglice bez ikakve diskriminacije bilo političke, verske ili društvene.

loading...

5. Porodica sirijskog predsednika Bašara al Asada pripada alavitima, tolerantnoj grani islama (ogranku šiitskog islama). Alavita u Siriji ima oko 12 posto.

6. U Siriji žene nisu bile u obavezi da se pokrivaju velom niti da nose burke

7. Sirijske žene imaju isto pravo kao i muškarci na zdravstveno osiguranje i obrazovanje.

Sponsored Links:

8. Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvek vlasnik svojih naftnih kompanija. Vlada nije htela da ih privatizuje jer ta bogatstva pripadaju narodu Sirije.

9. Sirija ima naftne rezerve od 2.500 miliona barela, a mogu da je eksploatišu samo državne fabrike.

10. Sirija je jedina zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu

Sponsored Links:

Sirijska vlada i naoružane opozicione grupe postigle su dogovor o prekidu vatre na sirijskog teritoriji, kao i o spremnosti započinjanja mirovnih pregovora, a Moskva i Ankara su garanti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

(Izvor:Kurir.rs)

Sponsored Links:
loading...