O doživotnom predsedniku SFRJ smo čuli do sada mnoge priče, ali sem podatka u biografiji da je Josip Broz Tito bio u zatvoru 1928. godine o tom periodu života omiljenog sina naših naroda i narodnosti se malo zna.

Sponsored Links:

O poreklu Josipa Broza Tita vode se mnoge teorije zavere, a po mnogima nije bio Jugosloven, ni Hrvat, već neki strani agent. Tako se u sve ove priče umešala i CIA koja tvrdi da je bio Poljak, ali te detalje smo koliko-toliko čuli.

Ipak u biografiji Broza može se pronaći podatak da je bio osuđen na 5 godina robije, ali o tome kako je Tito provodio vreme “iza brave” se malo zna.

Tito se, prema istorijskim podacima u jesen 1920. godine vratio u Zagreb gde stupa u redove Komunističke partije Jugoslavije. Iste godine partija je odlukom kralja zabranjena.

Sponsored Links:

Kada 1921. ostaje bez posla zapošljava se u mlinu u mestu Velikom Trojstvu gde je sa svojom tadašnjom suprugom živeo do kasnog proleća 1925. godine. Tu mu se rodilo troje dece.

Prvo dete umrlo mu je u Zagrebu, a u Trojstvu su mu sahranjeni sinčić Hinko, koji je umro osam dana nakon rođenja i ćerka Zlatica, čiji se život ugasio nakon 17 meseci. Godinu dana pre nego što napušta Veliko Trojstvo, rođen je sin Žarko, koji je jedini ostao živ od četvoro njegove dece iz prvog braka.

Aprila 1927. godine opet se vraća u Zagreb. Od suda u Ogulinu osuđen je na sedam meseci robije, uslovno na četiri meseca, zbog komunističke propagande. Nakon izlaska iz zatvora Tito ujedinjuje Partiju koja je bila podeljena na različit frakcije.

loading...

Kada su u junu 1928. godine organizovane demonstracije, na letku kojim se radnici pozivaju na demonstracije stajao je potpis Josipa Broza. Velika potera policije raspisana je 20. juna 1928.

Tito je uhapšen 4. augusta 1928. godine i osuđen na pet godina robije. Početkom 1929. godine doveden je na izdržavanje kazne u Lepoglavu. Godinu dana posle njega u Lepoglavu dolazi Moša Pijade, tada stari i iskusni komunist. Njih dvojica su počeli zajedno raditi na organiziranju partijskih jedinica. Iz toga vremena sačuvan je i jedan od dva portreta Tita što ih je izradio Moša Pijade, koji je inače bio poznati slikar.

Početkom 1931. godine Josip Broza su iznenada premestili u zatvor u Mariboru, koji je bio na glasu kao najgori u Jugoslaviji. Tu je izdržao kaznu ali ipak nije odmah pušten na slobodu. Odveden je u Ogulin, gde je trebao da odleži još tri i po meseca, one kazne na koju je bio uslovno osuđen. Tek krajem marta 1934. izlazi iz zatvora, ali mu je određeno da mora boraviti u rodnom Kumrovcu i da iz njega ne sme nigde otići.

Već u aprilu te godine napušta Kumrovec i odlazi u Samobor. Postao je ilegalac i prvi put se spominje ime Tito.

Sponsored Links:
loading...