Nensi Holten (42) je rođena u Holandiji. Sa osam godina sa svojom porodicom se preselila u Švajcarsku koju već 34 godine zove svojim domom. Sa svojom decom Holten živi u jednom malom švajcarskom selu, govori tečni nemački jezik. Njene ćerke su građani Švajcarske, a ona je član roditeljskog odbora u školi.

Sponsored Links:

Pa ipak, Holtenovoj je nedavno odbijen švajcarski pasoš. Po drugi put. Razlog? U Švajcarskoj se zahtevi za državljanstvo obrađuju ne na federalnom nivou, nego na nivou kantona i manjih regija, a poznanici onoga ko želi da dobije državljanstvo imaju udela u odlučivanju da li će se državljanstvo i dobiti. A, na nesreću Nensi Holten, njeni poznanici nisu dovoljno darežljivi da bi joj „poklonili“ pasoš.

Jer, bez obzira na to koliko ona boravi u Švajcarskoj, Holtenova – vegan koji svoj životni izbor propagira na sva usta – je ujedno i stala protiv jednog od najomiljenijeg kulturnog običaja u Švajcarskoj: praksu stavljanja velikih loptica oko kravljeg vrata u ritualne i praktične razloge.

Pretprošle godine prijava za državljanstvo Holtenove je odobrena od strane lokalnih vlasti, da bi je potom odbili na glasanju. U februaru prošle godine se grupa ljudi, takođe, okupila da posluša njen slučaj. Neki su, prisustvovajući ovom saslušanju glasno skandirali.

Sponsored Links:

Ono što sigurno neće pomoći Holten da dobije državljanstvo jeste i njena kampanja protiv zvonjenja crkvenih zvona rano ujutro (što je još jedna obožavana Švajcarska tradicija).

(Izvor: Stil.kurir.rs/bizlife.rs)

loading...