Naučnici su identifikovali oko 4.000 hemikalija u dimu cigarete, a među njima i 50 uzročnika raznih vrsta raka.

Sponsored Links:

Svetska zdravstvena organizacija izjavila je da zbog pušenja svakih šest sekundi umre jedna osoba na svetu.

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada ostavite cigarete:

– 20 minuta od poslednje cigarete, krvni pritisak i puls vraćaju se u normalu, a cirkulacija u ekstremitetima se poboljšava i dostavlja u njih krv bogatu kiseonikom.

Sponsored Links:

– 8 sati nakon poslednje cigarete, ugljen-monoksid je potpuno eliminisan iz organizma i zamenjen je kiseonikom koji je ćelijama potreban da bi funkcionisale normalno.

– 24 sata nakon poslednje cigarete, rizik od srčanog udara se smanjuje, jer su broj otkucaja srca i krvni pritisak se vraća u normalu.

– 48 sati od poslednje cigarete, nervni završeci koji su bili umrtvljeni počinju da se bude i vraćaju vam se čula mirisa i ukusa.

loading...

– Od dve nedelje do tri meseca nakon poslednje cigarete, cirkulacija nastavlja da se poboljšava i počinjete da dišete lakše. Pluća proizvode manje sluzi i bolje funkcionišu. Sposobnost za učestvovanje u fizičkim aktivnostima se povećava, pošto imate manje problema sa disanjem.

– Od prvog do devetog meseca nakon poslednje cigarete, počećete da primećujete da znatno manje kašljete. Zapušenost sinusa se smanjuje, a zamor i teško disanje su skoro neprimetni. Pluća počinju da vam funcionišu skoro jednako dobro kao pre nego što ste počeli da pušite.

– Godinu dana od poslednje cigarete, rizik od srčanog napada smanjio se za 50 odsto.

– Između 5. i 15 godine od prestanka pušenja, rizik od moždanog udara je isti kao i kod nepušača.

Sponsored Links:

– 10 godina od ostavljanja cigareta, rizik od raka pluća znatno se smanjio. Smanjen je i rizik od dobijanja drugih vrsta raka – raka usta, grla, jednjaka, bešike, bubrega i pankreasa. Iako niste pušili 10 godina, rizik od oboljevanja od raka pluća i dalje je veći nego kod onih koji nikad nisu pušili.

Procenjuje se da jedan od dva pušača umre od bolesti koje su izazvane pušenjem: od raka, hronične opstruktivne bolesti pluća, od srčanog udara, moždanog udara i drugih. Ako ostavite pušenje, telo će da počne da se oporavlja skoro istog trenutka nakon poslednje cigarete. Na vama je da odlučite kakav ćete život da živite.

(Izvor: Opanak.rs)

loading...