Ko kaže da niko u Srbiji još nije „pobedio“ banku?! Jedan korisnik kredita indeksiranog u švajcarskim francima uspeo je da na sudu dobije raskid ugovora sa bankom.

Sponsored Links:

Prva takva presuda doneta je pred Višim sudom u Novom Sadu, a po tužbi kojom je korisnik kredita tražio raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti.

Radi se, naime, o drastičnom slučaju jer je, kako kaže predsednik udruženja Efektiva Dejan Gavrilović, reč je o klijentu koji je na dan isplate kredita od banke dobio sedam miliona dinara, do sada je otplatio šest i po miliona dinara kredita, a po planu isplate banci duguje još 13,5 miliona dinara zbog drastičnih promena kursa švajcarskog franka.

Kao što smo već objavili, raskid ugovora znači da će svaka strana morati da vrati ono što je primila, odnosno klijent će vratiti sumu koju je dobio od banke, dok će banka vratiti sav novac koji je klijent otplatio. I klijent i banka treba još da plate zateznu kamatu.

Sponsored Links:

Ohrabren ovim slučajem, predsednik Efektive je ubeđen da će nakon „gomile presuda“ i mišljenja sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića, ovakve presude postati praksa.

– Siguran sam da je ovo istorijska presuda i spas 21.000 porodica u Srbiji. Mi odustajemo od zahteva za konverzijom kredita u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita. Više ne tražimo takav zakon, već idemo na raskid ugovora. Animiraćemo što više korisnika da tuže banke i na ovaj način rešimo problem – najavljuje Gavrilović.

(Izvor: Telegraf.rs/Dnevnik N1)

loading...
loading...