Srbija praktično već živi u EU, sa svih strana je njome okružena, ali može da gradi dobre odnose i sa Rusijom i Belorusijom, kaže Aleksandar Lukašenko. Predsednik Belorusije smatra da „treba naći način postupanja koji neće razočarati ni Istok, ni Zapad“.

Sponsored Links:

U poslednje četiri godine robna razmena između Srbije i Belorusije povećala se četiri puta i dostigla 200 miliona dolara, rekao je Lukašenko u intervjuu za današnju “Politiku“. Lukašenko se, kako je rekao, nada da u EU shvataju da Srbija i Belorusija imaju dugu tradiciju, da narodi žele da sarađuju, pa i ekonomski.

On je dodao da zato misli da “tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema, ako EU nastupa dobronamerno„. Prema njegovom mišljenju, Srbija treba smelije da krene prema Istoku.

„Razumem vaše bojazni, razumem i želju da postanete članica EU, i to će se možda i desiti. Ali desiće se sutra, a ljudi hoće bolje da žive danas, rekao je on. Prema njegovim rečima, svetom dominiraju velike zemlje ili zajednice, kao što su EU, Rusija, Amerika ili Kina.

Sponsored Links:

Naravno, dodao je on, one svoje interese ostvaruju raznim sredstvima na uštrb malih, srednjih i slabih država. Takve zemlje, kao što su Srbija, Belorusija ili Ukrajina, nalaze se, kako oni to vole da kažu, u zoni njihovih interesa.

“Ja im obično kažem, valjda su to prvo naši interesi“, rekao je Lukašenko. Prema njegovim rečima, “najvažnije je da se ne stvaraju nepotrebni problemi“.

Belorusiji je uspelo da ostane stabilna, jer je “narod takav da nije dopustio da se sudare usijane glave“. Na pitanje da li ga vređaju napisi zapadnih medija o njemu, Lukašenko je odgovorio da ga ne vredjaju.

loading...

Samo mi je žao što se takvim metodama vodi, ne borba, nego rat, pravi rat protiv država kakva je Belorusija. “Ja se ne ljutim. Osim toga već sam se navikao. Zabranili su Lukašenku ulaz u EU. Neka su“, kaže beloruski predsednik.

Lukašenko je “Politici“ rekao i da je tačno da je devedesetih godina nudio Slobodanu Miloševiću da Srbiji isporuči protivavionski sistem S – 300, kao i pomoć u vazduhoplovima i da su već bile razrađene maršrute.

„Našli smo i heroje pilote koji su bili spremni da pokušaju da neprimećeno prelete do Srbije, što je bio veoma rizičan zadatak“, rekao je Lukašenko.

Prema rečima Lukašenka, to na kraju nije ostvareno jer Milošević nije verovao da NATO može da izvrši takvu agresiju, a kasnije je već bilo kasno, S–300 nije mogao da se prebaci, jer je uvedena blokada.

Sponsored Links:
loading...