U BiH se nalazi najmanje 35 vehabijskih komuna, u šest kantona, koje organi bezbednosti evidentiraju i prate. Međutim, jedna od njih je drugačija i posebno predstavlja opasnost i za Hrvate, kako piše Slobodna Dalmacija.

Sponsored Links:

Kamp za obuku rukovanja oružjem na vojnom poligonu bivše JNA nalazi se u Gornjem Vakufu – Uskoplju, u selu Brzićanima, a šef zajednice je instruktor Arif Čagalj. U toj komuni, nekada srpskom selu, koje su nezaposleni selefije kompletno otkupili, već godinama svakodnevno borilačke veštine s oružjem, usavršava od 80 do 120 pripadnika radikalnog islama.

Svedok tih događaja, koji ih prati s posmatračnice, evidentira i smenu gostiju iz drugih područja BiH, rekao je za da “policija u BiH ništa ne radi” za Slobodnu Dalmaciju.

– Ovde nema države, policija ništa ne radi. Sve smo prijavljivali bezbroj puta. Od lokalnog do državnog nivoa, sve sigurnosno-obaveštajne službe znaju da je ovde kamp za obuku, ali ništa ne preduzimaju. Vehabije su povezani s Bugojnom, tamo idu na molitvu, a ne ovde u Gornjem Vakufu, i tamo su blisko povezani s predstavnicima Islamske zajednice. Mi ih pratimo, iako smo u strahu za vlastiti život, kad neće službe koje za to primaju platu – dodao je.

Sponsored Links:

Inače, vežbe na vojnom poligonu posmatraju i pripadnici Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA), od kojih je Slobodna Dalmacija i saznala za tu atipičnu vehabijsku komunu, samo što se ne deluje prema polaznicima ilegalnog kampa za obuku.

Militantni selefije idu na džumu u džamiju u Bugojnu, koja ima status ambasade, odnosno državne teritorije Saudijske Arabije, a u koju policija zbog takvog statusa ne može ući. Bugojno je od hrvatske granice udaljeno oko 100 kilometara.

loading...