Istraživanje je rađeno pomoću softvera razvijenog u SAD, koji pretražuje internet i traga za mišljenjima i stavovima o slavnim ljudima i koristi specijalni algoritam da bi predvideo koliko važni će ti ljudi ostati 200 godina posle smrti.

Sponsored Links:

Britanski Dejli mejl, koji je i objavio istraživanje, navodi da je ono pokazalo neočekivane i prilično razočaravajuće rezultate što se britanskog premijera Dejvida Kamerona tiče, koji se našao tek na 1.483 mestu. Najviše rangiran Britanac na listi je Vilijem Šekspir, na četvrtoj poziciji.

On je na listi ispred Abrahama Linkolna (koji je peti) i Džorža Vašingtona (na šestom mestu).

Zloglasni Adolf Hitler zauzeo je sedmo mesto na lestvici važnih ličnosti, Aristotel je osmi, a slede ga Aleksandar Veliki i još jedan američki predsednik – Tomas Džeferson.

Sponsored Links:

Iznenađujuće je što je nedavno preminuli Nelson Mandela zauzeo tek 356. mesto na ovoj listi, i nalazi se dobrano ispod aktuelnog predsednika SAD Baraka Obame, koji je 111.

Kraljica Elizabeta Prva je najviše rangirana žena, a zauzela je 13. mesto, samo dva iza svog oca Henrija Osmog.

Karl Marks je visoko rangiran – na 14. mestu, a i Staljin nije loše prošao – na listi najvažnijih ličnosti sveta zauzeo je 18. mesto.

loading...

Da ni pisci nisu beznačajni pokazuje podatak da su Mark Tven i Edgar Alan Po zauzeli 53. i 54. mesto.

Mocart je najviše rangiran muzičar na listi i nalazi se na 24 mestu, sledi ga Betoven na 27, a Bah je 48.

I savremene zvezde su se našle na listi, pa tako Madona zauzima 121, Bob Dilan 130, a Džon Lenon 162. mesto. Ipak, najpopularniji od svih je Elvis Prisli – koji se plasirao na 69. poziciju.

Vinstona Čerčila je na 37. mestu dobro “potukao” Teodor Ruzvelt koji je zauzeo 23. poziciju, a ispred Čerčila po važnosti je čak i Džordž Buš – koji je 36.

Sponsored Links:

Profesor informacionih tehnologija na Univerzitetu Stoni bruk u Njujorku Stiven Skiene kaže da algoritam takođe može da se primeni da bi se “izmerile društvene promene, na primer uloga žena kroz istoriju”.

Profesor Skiena i njegov saradnik Čarl Voker, koji radi kao inženjer za Google, izdali su ovo istraživanje u knjizi koja je nedavno objavljena a zove se Ko je veći.

loading...