Nošenje brojanice na levoj ruci, kao i njeno držanje u levoj ruci prilikom molitve, je čisto praktična stvar. Nije simvoličke ili kanonske prirode, te nas i ne obavezuje da moramo tako postupiti.

Sponsored Links:

Brojanicu prilikom molitve držimo u levoj ruci zato što se desnom rukom u to vreme osenjujemo krsnim znamenjem te ne možemo brojanicu držati, odbrojavati molitve i krstiti se u isto vreme jednom rukom. Kada brojanicu ne koristimo prilikom molitve – a to je njena JEDINA uloga, onda je najbolje da je odložimo negde na neku policu ili stočić gde držimo molitvenik, Psaltir, Sveto Pismo koje koristimo prilikom molitve.

Takođe brojanicu možemo nositi sa sobom, ako recimo idemo na put ili slično. Tada je možemo spakovati zajedno sa molitvenikom ili je staviti oko zgloba leve ruke, oko kaiša na pasu ili u džepu košulje.

Zašto leva ruka

Sponsored Links:

Zato da se ne bi dešavalo da, koristeći više desnu ruku, stalno mašemo brojanicom ili je negde zakačimo, možda i pokidamo, ili slično. Naravno, ako je čovek levoruk on će brojanicu nositi na desnoj ruci. Međutim, najbolje je, brojanicu ne nositi kao reklamu, već je koristiti u trenucima molitve daleko od očiju radoznalaca.

Brojanica nije nikakav talisman „narukvica za sreću“, kao ni „narukvica da deca lepo spavaju i svašta ne sanjaju“. Njena jedina uloga i svrha se može pojmiti samo kroz molitvu i nikako drukčije.

(Izvor: Stil.kurir.rs/Pravoslavna veronauka)
LAJKUJ I PODELI SA PRIJATELJIMA 🙂

loading...
loading...