Oko 20.000 pčela napalo je na automobil Kerol Hauart (65) i nije ga puštalo dva puna dana.

Sponsored Links:

Pet pčelara, rendžeri, prolaznici, svi su pokušavali da ih skupe u kutije (inače se to radi s košnicama i saćem), ali uzalud. Govoreći o incidentu Hauartova je izjavila da „nikada nije videla ništa slično.“

Rendžer nacionalnog parka bio je zabrinut da bi insekti mogli biti uništeni od pesticida, pa je kontaktirao s dva člana Udruženja pčelara, koji su došli da pomognu u hvatanju u roja.

Po povratku do auta Hauartova se odvezla kući smatrajući da je problem rešen, da bi potom ujutru oktrila da je roj pratio i da ponovo pokrivaju auto. Dva danas su se borile protiv metalne grdosije i bile spremne na sve kako bi došle do onog što se skriva u prtljažniku. Kerol je tada bila primorana da se obrati pčelarima po drugi put, koji su konačno uspeli da uklone roj.

Sponsored Links:

„Jedna od teorija je da je matica bila zarobljena u autu i ​​roj je sledio. Nisu mogli da nađu maticu nigde, tako da nemam pojma da li su bili u pravu. Očigledno pčele se roje u ovo doba godine i imaju veoma jak nagon da prate maticu“, rekla je Kerol. Jedan od pčelara rekao je da je moguće da je maticu privuklo slatko ili hrana u kolima.

„Roj od oko 20.000 je pratio i sleteli su na prtljažnik automobila. Doneo sam kutije i pažljivo ih smestio što je brže moguće, pošto sam znao da je to bio veliki roj u sredini glavne ulice. Dobio sam oko 15 ili 20 uboda za moj trud.

Posle toga sam otvorio kartonsku kutiju na krovu a dok smo čekali pčele da je napuste, počeo je da duvar jak vetar koje možda maticu naterao da pobegne nazad u prtljažnik“, objasnio je on. Pčele se iz mnogih razloga mogu „izrojiti“ iz košnice, kada se jedna matica pokupi, sa sobom povede deo pčela i odlaze da nađu novi dom.

loading...

Roj pronađe prikladno mesto na kojem čeka dok se izvidnici ne vrate s vestima kuda krenuti, a zatim svi zajedno odlaze. Rojenje je prirodan način „razmnožavanja“ pčelinjih zajednica, i pčelarima može zadati muke ako je neplanirano i nisu pazili.

POGLEDAJTE VIDEO:

(Izvor: Bktvnews.com)

Sponsored Links:
loading...