Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg poručio je prošlog petka predsedniku i premijeru lažne države „Kosovo“ Hašimu Tačiju i Isi Mustafi da ne pokušavaju da izazovu rat, jer Vojska Srbije može brzo da zauzme južnu pokrajinu.

Sponsored Links:

Kako prenose diplomatski izvori, Stoltenberg ja na zatvorenom delu sastanka sa prištinskim zvaničnicima rekao da je geostrateška pozicija NATO delikatna i da ne treba računati da bi savez tek tako ušao u rat sa Srbijom, iza koje, odlučnije nego ikada, vojno stoji Rusija.

On je odmah na početku razgovora prekinuo Tačija i Mustafu koji su govorili o „preuzimanju kontrole nad severnom granicom“ i o navodnoj pretnji „velikosrpske agresije“.

– Prvi čovek NATO je rekao da Priština nikako na svoju ruku ne sme da uvlači zapadni vojni savez u rat. Naglasio je da Vojska Srbije ima operativnu i taktičku prednost na terenu i da bi u kratkom roku, od svega nekoliko sati, mogla da zauzme sever Kosova, sve do Ibra, a možda i veći deo pokrajine – prenose diplomatski izvori.

Sponsored Links:

Stoltenberg je dodao i da bi NATO pakt na Kosovu morao oprezno da reaguje i zbog „nove politike Donalda Trampa“.

– Tačiju i Mustafi je u jednom trenutku rekao: „Gospodo, ne zaboravite da u SAD više nije predsednik ni Klinton ni Obama. Nisam siguran da bi Tramp zbog Kosova ušao u rat sa Rusijom i Putinom – preneli su diplomatski izvori.

Stoltenberg je rekao da bi u slučaju da Vojska Srbije zauzme sever Kosova, Rusija sigurno pristigla u pomoć i podržala Beograd. Tada bi Putin Srbiji momentalno poslao vojnu pomoć i tehniku kao i značajan broj specijalaca i vojnih instruktora – ističe izvor.

loading...

(Izvor: pravda.rs)

loading...