Površina leda koja prekriva Arktički okean bila je zimus najmanja u posljednjih 38 godina, što je nov znak da se klimatske promene ubrzavaju, upozoravaju naučnici.

Sponsored Links:

Arktički led već treću godinu zaredom ima najmanju površinu na vrhuncu zime otkad su 1979. počela satelitska merenja, saopštili su u sredu NASA i Američki institut za sneg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano pošto je 2016. bila najtoplija godina u istoriji treća najtoplija godina zaredom, što nije viđeno od 1880., kad je počela da se meri temperatura.

“Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam video ovo što se događa poslednjih godina”, rekao je direktor NSIDC Mark Sereze. Takođe, podaci satelita CryoSat-2 Europske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u poslednje četiri godine.

Sponsored Links:

“Tako tanak led na početku toplog dela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u septembru”, ističe Džulijen Stroev, naučnica iz NSIDC. Najmanja površina leda u septembru prvi put je alarmirala naučnike 2005, kada je pala na neviđeno nizak nivo.

Sličan fenomen je zabeležen i na južnoj polulopti, gde je 3. marta plutajući led u Antarktičkom okeanu imao najmanju povšinu – samo 2,11 kvadratnih kilometara.

(Izvor: b92.net)

loading...
loading...