Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u ponedeljak, predstavljajući predizbornu platformu svog konzervativnog bloka, da će se doneti novi zakon o useljavanju stručnih radnika i da je glavni cilj programa otvaranje novih radnih mesta i podsticanje zapošljavanja.

Sponsored Links:

„Naš projekt za budućnost Nemačke znači prosperitet i sigurnost za sve“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu. Stranka Angele Merkel CDU i njihovi saveznici CSU obećavaju punu zaposlenost do 2025. i smanjenje poreza za 15 milijardi evra. U sklopu tog plana, predlažu novi zakon o useljavanju za stručne radnike kako bi se popunila prazna radna mesta u nemačkom zdravstvu i IT sektoru.

U Nemačkoj je u junu bilo 730.802 slobodnih radnih mesta, prema 664.872 u istom mesecu prošle godine, prema podacima Savezne agencije za rad. I nemačke socijaldemokrate (SPD) predlažu novi zakon koji bi Nemačkoj omogućio da zaposli stručne radnike koji joj manjkaju.

Predizborni program CDU i CSU uključuje i mere za porodice, izgradnju stanova i jačanje policijskih snaga. Vođa SPD Martin Šulc kritikovao je konzervativce tvrdeći da nude „očajni program, bez ikakvih ideja za budućnost“. CDU i CSU predlažu uz ostalo ukidanje nepopularnog poreza solidarnosti, koji je uveden kako bi se finansirala obnova bivše Istočne Nemačke.

Sponsored Links:

(Izvor: Kurir.rs/Avaz.ba)

loading...