Oko 765.000 ljudi u Srbiji nema posao. Leti se do novca može doći sezonskim radom – proizvođači malina i višanja platiće radnicima i do 3.000 dinara dnevno.

Sponsored Links:

Uz brigu kakav će biti rod, svake godine, ide i ona da li će imati ko da ga ubire. Proizvođači belog luka u Kleku vape za radnom snagom. Tu su za rad spremni uglavnom stariji.

„Mladima preporučujem da rade i da stare malo poštede“, kaže jedan od starijih radnika, dok drugi ističe da se novac zaradi samo „kada se sagne“, jer nema novca tamo gde kombajn kosi.

Južnije, u okolini Šapca, dnevnice su dovoljan motiv za ulazak u njivu, ne samo starijima. Slabiji rod višnje, napunio je malinjake.

Sponsored Links:

„Došla sam iz Bosne, da bih roditeljima pomogla i za sebe da imamo“, poručuju sezonske radnice. Nešto iskusniji ističu da je rad lak kada su kolege dobre i složne. „Onda malina sama pada“, kaže ona.

I malinari u okolini Užica imaju sreće sa beračima.

„Ima radnika, sad su se pojavili neki koji tako nude radnike, neke agencije koje imaju radnike, mi se trudimo da nađemo neke za koje znamo da će da bere“, kažu malinari.

loading...

Sezonci se najviše traže u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. Ali, u omladinskim zadrugama, potražnja je u drugom smeru.

„Potražujemo radnike za pomoćne poslove u restoranima i picerijama. Ono što je aktuelno, sada je početak leta, kada su promocije vrlo aktuelne, traže se devojke koje govore engleski. I dobre su ugovorene cene poslova“, kaže Breda Milić iz Omladinske zadruge Beograd.

Student Fakulteta bezbednosti Aleksandar Ninković, od srednjoškolskih dana radi preko omladinske zadruge. „Svako ko hoće da radi, može da nađe posao i da zaradi“, poručio je Aleksandar.

A onima koji su spremni da rade, proizvođači malina i višanja platiće i do 3.000 dnevno – prilika da se za 15 radnih dana zaradi prosečna plata u Srbiji koja je oko 350 evra.

Sponsored Links:
loading...