Vrtoglavi ekonomski rast u Švedskoj suočava se s već poznatim problemom: manjkom kvalifikovane radne snage.

Sponsored Links:

Naime, čak i nakon priliva migranata u protekle tri godine, koji su povećali populaciju te skandinavske zemlje na više od 10 miliona, poslodavci sve teže i teže pronalaze radnike.

Broj slobodnih radnih mesta najveći je od 2000. godine: u avgustu je narastao na 78.000, što je za 9 odsto više u poređenju s godinom ranije i čak 41 odsto više nego pre dve godine.

Savez švedskih preduzetnika koji predstavlja 60.000 kompanija tvrdi kako bi manjak radnika mogao da ugrozi rizik ekonomskog rasta. Istraživanje sprovedeno u junu pokazalo je kako su više od 75 odsto formi koje traže radnike imale problema s njihovim pronalaženjem.

Sponsored Links:

„Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan“, ističe za Blumberg Torbjorn Haldin, ekonomista tog udruženja. Manjak radne snage muči 12 do 15 sektora, a najgora situacija je u građevini i obrazovnom sistemu.

Vlada procenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri odsto, već treću godinu zaredom, a iduće će usporiti na 2,5.

Centralna banka Riksbank takođe tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim veštinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao i pre finansijske krize 2008. godine, ali kako se broj otvorenih radnih mesta u tom periodu udvostručio.

loading...

Ipak, ovaj nedostatak radne snage mogla bi biti dobra vest obzirom na plate koje proteklih godina u Švedskoj nisu rasle.

U Švedskoj je trenutno bez posla 300.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti među stanovnicima rođenim u Švedskoj iznosi 3,9 odsto, što je najmanje od 2008. godine, dok među strancima iznosi 22 odsto, ističe Zavod za zapošljavanje.

(Izvor: Kurir.rs)

loading...