Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti. Živio, moj mili unuče, na radost tvojega dragoga oca i moju – napisao je crnogorski kralj srpskom princu uoči Prvog svetskog rata

Sponsored Links:

Istorijski poznata činjenica je da je Kraljevina Crna Gora na početku Prvog svetskog rata stala uz Srbiju. Ali malo su poznata dva telegrama koja su kralj Nikola Petrović i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević vodili dan pre početka ovog svetskog sukoba. Ta pisma otkrivaju još nešto.

Njih dvojica učinili su sve da se rat izbegne, a kada je shvaćeno da će do njega ipak doći, Nikola I Petrović je pozvao 25. jula (6. avgusta) 1914. svoje sunarodnike i saborce u rat protiv Austrougarske.

Petrović i Karađorđević bili su u rodbinskim vezama – najstarija ćerka kralja Nikole je kneginja Zorka, supruga kralja Petra i majka prestolonaslednika Aleksandra. Upravo zbog toga se srpski princ obraća sa “dragi deda” crnogorskom vladaru, prenosi Dnevno.

Sponsored Links:

Napominjemo, ovo je prepiska samo dan uoči izbijanja Prvog svetskog rata i prenosimo je u celosti.

Regent Srbije Aleksandar Njegovom veličanstvu kralju Crne Gore – Cetinje 14/27. VII 1914. (telegram)

“Pokušali smo sve moguće ne bi li mogli uštediti srpskom narodu nove žrtve i terete, ali nismo uspeli, jer je Austrougarska tražila da prinesemo na žrtvu dragu nezavisnost. Bog je valjda tako hteo da srpski narod još jednom stavi svoj život u odbranu celoga srpstva.

loading...

Uveren sam da moj dragi deda još jače može da ceni koliko je bio neopravdan zahtev Austrougarske, koji je smišljen bio da zada smrtan udar sjajnoj budućnosti srpskog naroda.

Ispunjen sam velikom radošću kad sam saznao, i ako u to nisam ni sumnjao, da se Crna Gora solidarisala sa Srbijom u odbrani srpskoga naroda.

Naredbu za mobilizaciju cele srpske vojske izdao sam.

Svemogući Bog i pomoć carske i moćne Rusije biće na strani srpske pravde, a tako isto i javno mnenje civilizovane Evrope.”

Sponsored Links:

Šaljem pozdrav mojem mudrom i dragom dedi i hrabroj crnogorskoj vojsci. Aleksandar

Kralj Nikola Petrović – Cetinje Njegovom kralj. visočanstvu nasljedniku Aleksandru – Beograd 14/27. VII 1914. (telegram)

“Ponos srpskog plemena nije dopustio da se ide dalje u popuštanju. Slatke su žrtve koje se podnose za pravdu i nezavisnost narodnu.

U ime Božje, a uz pomoć naše vjekovne zaštitnice moćne Rusije i simpatije civilizovanih naroda, naš će Srpski Narod i iz ovoga velikog nametnutog mu iskušenja pobednički izaći i obezbediti svoju sjajnu budućnost.

Sponsored Links:

Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti. Živio, moj mili unuče, na radost tvojega dragoga oca i moju!

Živjela hrabra srpska vojska! Živjelo naše milo Srpstvo! Tvoj djed Nikola”

Podsetimo, Crna gora je kapitulirala 1916, a potom je kralj Nikola napustio zemlju, koja je oslobođena tek posle proboja Solunskog fronta u talasu kad je oslobođena i Srbija (1918).

Sponsored Links:
loading...