Prosečna plata od skoro 142.000 dinara, mogućnost zaposlenja bez čekanja na listi Nacionalne službe za zapošljavanje, mnoštvo pogodnosti i bonusa – zvuči primamljivo? Ovo je svakodnevica programera u Srbiji.

Sponsored Links:

Nemanja D. (32) je programer iz Zrenjanina. Ovim poslom se bavi od malena, tačnije od kada je dobio svoj prvi Comodore 128 računar, pomoću kojeg se upoznao sa programskim jezicima. U srednjoj školi je osnovao svoju prvu firmu, a danas je suvlasnik jednog poznatog sajta.

– Zapravo, nikad nisam ni tražio posao. Struka za koju sam se opredelio daje mnogo izbora, a ja smatram da je najbolje biti sam svoj gazda, pa sam odlučio da osnujem svoju firmu. Prema onome što znam, u Srbiji je početna plata programera iznosi između 450 i 600 evra, dok oni iskusniji primaju platu i do 3.000 evra.

Moja zarada varira iz meseca u mesec, ali sa njom mogu pristojno da živim, da platim stan, troškove, svakodnevne potrepštine, odmor i slično – objašnjava ovaj programer iz Zrenjanina.

Sponsored Links:

N.T. (23), koji se bavi istim poslom, počeo je da radi kao frilenser još na fakultetu.

– To mi je obezbedilo novac za školovanje, stan i komunalije. Čim sam završio studije, poslao sam CV i odmah dobio posao. Već godinu dana radim za jednu beogradsku IT firmu kao veb diveloper i prezadovoljan sam – priča ovaj mladić.

Prema njegovim rečima, postoje različiti stupnjevi u karijeri, a plata varira od 400 do nekoliko hiljada evra. Pored plate, firme daju i različite bonuse svojim zaposlenima.

loading...

– Od kada sam se zaposlio, ne razmišljam o novcu kao ranije. Uspevam da platim stan, troškove, hranu i odeću, putovanja i plus da uštedim. Međutim, za neku ozbiljniju investiciju, kao što je recimo stan ili auto, neophodno je podići kredit – kaže N. T.

Najlakši programi za učenje su: PHP, jer je korišćenje detaljno objašnjeno na internetu i Java koji je ujedno i najkorišćeniji programski jezik. Programski jezik C++ se ne koristi često, ali nije preterano komplikovan.

Znanje ovih programa se najviše plaća:

1. Java
2. C++
3. PHP

Sponsored Links:

Ne čekaju na posao

U prvoj polovini tekuće godine, prosečna plata onih koji se bave računarskim programiranjem i konsultantskom delatnošću, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 141.986. dinara. Nije nepoznanica da je ovo jedno od najtraženijih i najperspektivnijih zanimanja današnjice, a to su nam potvrdili i iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Većina programera se odmah zaposli, tako da ne postoji lista čekanja za ovaj posao”, kažu iz NSZ.

loading...