Štefan Sevšek i njegova supruga Ana zasadili su oko 600 stabljika pre tri godine, na imanju od tek jednog jutra u selu nadomak Osijeka. Štefan je maline zasadio da bi imao čime da se bavi dok je u penziji.

Sponsored Links:

– Da sam znao koliko će posla biti, ne bih se u to upuštao – šali se on. Kaže da mladice mora da orezuje čak tri puta u proleće, a da je sama berba “pipav” posao.

– Osetljive su, svaka voćka se mora pažljivo ubrati, a i ne podnose vrućinu pa ih odmah morate odneti na hladno – kaže 70ogodišnju Štefan i dodaje da ubrane mogu stajati tek jednu noć pre prodaje. U zdelicu staje 250 grama voća, a svaka malina mora se pažljivo otkinuti i složiti.

Cela investicija koštala ga je oko 800 evra, s tim da navodnjava svaku stabljiku sistemom “kap po kap”. Investiciju je isplatio već za pola sezone.

Sponsored Links:

Ništa ne prska pesticidima

– Prošle godine smo zaradili oko 1200 evra, ove ćemo najmanje 1500. Vredno je truda – kaže on i dodaje da maline imaju kratak rok trajanja pa „drže“ cenu.

– Po 5 evra smo prodavali kilogram na početku sezone, a najniža cena biće 3,5 evra – navodi Štefan.

loading...

Najbolje prolaze u junu i julu, a već u avgustu idu na odmor. Ništa ne prskaju i u vrtu imaju isključivo zdravo voće i povrće ne tretirano pesticidima. Dobar rod on pripisuje navodnjavanju.

loading...