Sistemi za radioelektronsku borbu (REB) postali su najvažnija komponenta vojnog organizovanja države i neodvojivi deo svih oružanih konflikata tokom poslednjih godina. Svoju efikasnost i važnost dokazali su u operaciji Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) u Siriji.

Sponsored Links:

Istorija radio-elektronske borbe Rusije počinje od vremena Rusko-japanskog rata. Tako su 15. aprila 1904. radio-stanice ruske oklopnjače „Pobeda“ i obalske straže „Zlatna gora“ u vreme artiljerijskog gađanja japanske eskadrile unutrašnjeg sidrišta Port Artura stvarale smetnje japanskim radio-talasima čime su veoma otežale prenošenje telegrama neprijateljskih brodova za korekturu vatre.

Zato je zamenik ministra odbrane RF, Jurij Borisov, ocenio da svi vojni konflikti pokazuju da su sredstva radio-elektronske borbe najefikasnija i veoma tražena u svim rodovima vojske.

Avionski sistemi REB

Sponsored Links:

Kako je za rusku državnu agenciju TASS ispričao šef službe REB snaga Ratnog vazduhoplovstva, sada savetnik prvog zamenika generalnog direktora Koncerna „Radio-elektronske tehnologije“, Vladimir Mihejev, sa savremenim sistemima REB preživljavanje aviona povećava se 20-25 puta.

Na avionima su ranije bili instalirani aktivni ometači, a danas su sve letelice opremljene integrisanim aktivnim sistemima odbrane. Osnovna razlika u odnosu na ranije sisteme je u tome što je novi sistem potpuno integrisan i povezan sa svom avionikom i elektronskom opremom aviona, helikoptera ili bespilotne letelice.

Sistemi odbrane razmenjuju sa avionskim računarima sve potrebne informacije:

loading...

– o letu i borbenim zadacima,

– o ciljevima i maršrutama leta objekta koji se štiti,

– o mogućnostima svog naoružanja,

– o realnim radio-elektronskim okolnostima u etru,

Sponsored Links:

– o potencijalnim opasnostima.

U slučaju pojavljivanja bilo kakve opasnosti maršruta može da se koriguje tako da objekat koji se štiti ne ulazi u zonu delovanja artiljerijske vatre, da se obezbedi radio-elektronsko ometanje najopasnijih sistema PVO i avijacije protivnika i da se istovremeno poveća borbena efikasnost svojih sredstava za nanošenje udara.

Evo čime sve današnja ruska armija raspolaže u ovoj oblasti.

„Vitebsk“

Sponsored Links:

„Vitebsk“ je jedan od najefikasnijih avionskih odbrambenih sistema. Predviđen je za zaštitu aviona i helikoptera od protivavionskih raketa sa radarskim i termičkim glavama za navođenje.

„Vitebsk“ je instaliran na:

– modernizovane jurišne avione Su-25SM

Sponsored Links:

– udarne helikoptere Ka-52, Mi-28N,

– transportno-borbene helikoptere Mi-26 i Mi-26T2

– specijalne i civilne avione i helikoptere domaće proizvodnje.

Sponsored Links:

U narednom periodu „Vitebsk“ će dobiti i vojno-transportni avioni Il-76MD-90A.

Postoji i izvozna varijanta ovog sistema pod nazivom „Prezident-S“ koja je veoma popularna na stranom tržištu i isporučuje se u čitav niz zemalja koje koriste rusku vazduhoplovnu tehniku.

„Poluga-AV“

Specijalizovani helikopter-ometač, čiji je osnovni zadatak da obezbedi radio-elektronsko ometanje i stvaranje lažne situacije radi pokrivanja svojih aviona ili helikoptera, kao i zaštite najvažnijih objekata na zemlji.

Sponsored Links:

„Poluga-AV“ praktično obezbeđuje elektronsko gušenje protivničkih avionskih sistema za navođenje i objekata na zemlji, odnosno, može da ih „oslepi“.

U uslovima ometanja „Polugom“ protivavionski raketni sistemi protivnika , kao i sistemi aviona za presretanje lišavaju se mogućnosti za otkrivanje bilo kojih ciljeva i za navođenje na njih vođenih raketa tipa vazduh-vazduh, zemlja-vazduh i vazduh-zemlja, a pri tom se značajno povećava vitalnost i borbena efikasnost sopstvene avijacije.

Nosač ovog sistema je najmasovniji ruski helikopter Mi-8.

Sponsored Links:

„Hibini“

U naoružanje VS RF uključen je 2013. sistem za radio-elektronsko ometanje „Hibini“, koji je predviđen za zaštitu aviona od sredstava PVO.

Sistem „Hibini“ razlikuje se od stanica prethodne generacije svojim povećanim kapacitetom i inteligencijom. On ima sposobnost da pomogne u upravljanju oružjem aviona, da stvori lažnu elektronsku situaciju, a takođe i da obezbedi proboj slojevite protivvazdušne odbrane protivnika.

To se desilo sa američkim torpednim razaračem Donald Cook 2014. kada je avion Su-24 praćen sredstvima PVO sa tog broda.

Tada se na ekranima broda pojavila informacija koja je dovela posadu u bezizlazan položaj. Avion je čas nestajao sa ekrana, čas neočekivano menjao lokaciju i brzinu, čas stvarao elektronske klonove lažnih ciljeva. Pri tom su informacioni i borbeni sistemi za upravljanje naoružanjem broda bili praktično blokirani. Ako se uzme u obzir da se brod nalazio 12.000km od teritorije SAD, u Crnom moru, lako je zamisliti kako su se osećali mornari na tom brodu.

Sponsored Links:

Sada se razrađuje novi sistem „Hibini-U“ za avione frontovske avijacije, posebno Su-30SM.

„Himalaji“

Ovaj sistem predstavlja – dalji razvoj „Hibinija“ i „izbrušen“ je za avione pete generacije T-50 (PAK FA).

Njegova osnovna razlika u odnosu na prethodnike jeste u tome što „Hibini“ čini nekakav kontejner koji se podešava na krilo zauzimajući određenu podvesnu tačku, a „Himalaji“ su potpuno integrisani u avion i izrađeni kao posebni elementi trupa aviona.

Sistemi antena izrađeni su po principu „pametne oplate“ i omogućavaju istovremeno realizovanje nekoliko funkcija: izviđanje, REB, lokaciju i dr. Sistem može da odredi aktivne i pasivne smetnje infracrvenim glavama samonavođenja savremenih raketa, a takođe i savremenim i budućim radarskim stanicama.

Karakteristike ovog sistema za sada se ne otkrivaju, budući da je avion T-50 najnoviji lovački avion pete generacije i još nije uključen u naoružanje Vazdušno-kosmičkih RF.

Kopneni sistemi REB

Savremeni kopneni sistemi REB rade u režimu digitalne obrade signala koja pomaže da se značajno poveća njihova efikasnost.

Po rečima Mihejeva, ranije je operater stanice REB morao da prema karakteristikama signala samostalno odredi tip objekta koji se prati i da za njega odabere tip ometanja.

Digitalna tehnika ima veću elektronsku bazu podataka, izveštava operatera o vrstama tehnike protivnika i predlaže mu najefikasnije signale za ometanje i optimalne algoritme mogućeg suprotstavljanja.

„Krasuha-S4“

Ovaj sistem obuhvatio je sve što je najbolje u prethodnim generacijama tehnike REB. Pored ostalog, „Krasuha“ je od svoje prethodnice – stanice za ometanje SPN-30, nasledila jedinstveni sistem antena.

Njena još jedna prednost je i gotovo potpuna automatizacija. Ranije je upravljanje sistemom izvođeno ručno, a u „Krasuhi“ je realizovan princip: „ne diraj tehniku, ona te neće izneveriti“, odnosno, uloga operatera svodi se na ulogu posmatrača, a glavni režim rada je – centralizovano automatsko upravljanje.

Osnovna namena „Krasuhe-S-4 je sakrivanje komandnih punktova, grupacija vojske, sredstava PVO i važnih industrijskih objekata od vazdušnog radarskog izviđanja i visoko preciznih ubojnih sredstava.

Mogućnosti širokog propusnog opsega stanica aktivnih smetnji ovog sistema pruža mogućnost za efikasnu borbu sa svim savremenim radarskim stanicama koje koriste avioni različitih tipova, kao i krstareće rakete i bespilotne letelice.

„Krasuha-20“

Ova varijanta „Krasuhe“ predviđena je za radio-elektronsko ometanje američkih sistema za rano radarsko otkrivanje i navođenje AWACS.

AWACS je najmoćniji avion za izviđanje i navođenje u kojem se nalazi čitava „posluga“. Da bi se takav avion „oslepeo“ potrebno je veoma mnogo energije. Sada su kapacitet i inteligencija druge „Krasuhe“ dovoljni da se uhvati u koštac sa tim avionom.

Čitav sistem se okreće nekoliko minuta bez učešća čoveka i nakon raspoređivanja on je u stanju da“isključi“ AWACS na rastojanju od nekoliko stotina kilometara.

„Moskva-1“

Ovaj sistem predviđen je za vođenje radio-tehničkog izviđanja (pasivne radio-lokacije), interakcije i razmene informacija sa komandnim punktovima upravljanja protivavionskim i radio-tehničkim jedinicama, punktovima za navođenje avijacije, prenošenja oznaka meta i upravljanja pod-stanicama za ometanje i odvojenim sredstvima za radio-elektronsko ometanje.

U sastav „Moskve-1“ ulaze modul za izviđanje i punkt za upravljanje pod-stanicama za ometanje.

Sistem je predviđen za:

– radio i radio-tehničko izviđanje na rastojanju do 400 km.,

– klasifikaciju svih sredstava emitera po stepenu opasnosti,

– obezbeđivanje podrške trase,

– obezbeđivanje rasporeda ciljeva i prikazivanje svih informacija,

– povratnu kontrolu efikasnosti rada pojedinih i posebnih sredstava REB kojima on upravlja.

„Debi“ sistema „Moskva“ desio se u martu 2016. u okviru zajednički taktičkih vežbi snaga PVO i avijacije u Astrahanskoj oblasti.

„Infauna“

Ovaj sistem, koji je proizvela Objedinjena korporacija za proizvodnju instrumenata i uređaja (OPK), obezbeđuje radio-izviđanje i radio-ometanje, zaštitu žive sile, oklopne i druge tehnike od bliske vatre i bacača granata, a takođe i od radio-vođenih raketa.

Uređaji širokog propusnog opsega radio-izviđanja znatno povećavaju radijus zaštite prikrivenih mobilnih objekata od radio-vođenih raketa. Sposobnost za uspostavljanje aerosolnih zavesa omogućava sakrivanje tehnike od visoko preciznog oružja sa video i laserskim sistemima navođenja.

Danas se ovi sistemi serijski proizvode na unifikovanim šasijama K1Š1 (osnova BTR-80) i isporučuju raznim jedinicama Oružanih snaga.

„Borisoglebsk-2“

Sistem radio-elektronskog ometanja, koji je takođe izrađen u OPK, čini tehničku osnovu delova REB za taktičko povezivanje.

Predviđen je za radio-izviđanje i radio-ometanje linija KT, UKT kopnene i avionske radio veze, korisničkih terminala mobilnih i „traking“ veza u taktičkim i operativno taktičkim lancima upravljanja.

Osnovu sistema čine tri tipa stanica za ometanje i punkt za upravljanje koji su smešteni na oklopnim transporterima MT-LBu – klasične osnove sa gusenicama za kopnena sredstva REB. U sastav svakog sistema ulazi do devet jedinica mobilne tehnike.

U ovom sistemu realizovana su principijelno nova tehnička rešenja strukture sredstava radio-izviđanja i automatizovanog upravljanja. Pored ostalog, primenjeni su energetski i strukturno skriveni signali širokog propusnog opsega koji obezbeđuju visoke brzine prenošenje podataka zaštićeni su od ometanja.

U poređenju sa ranije isporučivanim stanicama za ometanje, dijapazon frekvencija koje se otkrivaju i ometaju proširen je više od dva puta, a brzina otkrivanja frekvencija povećana je više od 100 puta.

Morski sistemi REB

Ovi sistemi predviđeni su za zaštitu brodova različitih klasa od izviđanja i protivničke vatre. Njihova karakteristika je u tome što za svaki brod, zavisno od njegovog tipa, deplasmana i zadataka koje rešava, postoji specijalni komplet sredstava REB.

U sastav brodskih sistema ulaze:

– stanice radio i radio-tehničkog izviđanja,

– aktivna i pasivna sredstva REB,

– automati koji obezbeđuju maskiranje broda prema različitim fizičkim poljima,

– uređaji za eliminisanje lažnih ciljeva i drugo.

Svi ovi sistemi integrisani su sa brodskim vatrenim i informacionim sredstvima u cilju povećanja žilavosti i borbene efikasnosti broda.

TK-25E i MP-405E

Ovo su osnovni sistemi REB brodskog baziranja.

Sistemi obezbeđuju zaštitu od primene radio-vođenog oružja vazdušnog i brodskog baziranja pomoću stvaranja aktivnih i pasivnih smetnji.

TK-25E obezbeđuje stvaranje impulsnih smetnji koje dezinformišu i imitiraju smetnje korišćenjem digitalnih kopija signala za brodove svih osnovnih klasa. Sistem može istovremeno da analizira 256 ciljeva i da obezbedi efikasnu zaštitu broda.

MP-405E – za opremanje brodova malog deplasmana.

Sistem može unapred da obavesti, analizira i da klasifikuje tipove emitovanja radio-elektronskih sredstava i njihovih nosača prema stepenu opasnosti, a takođe da obezbedi radio-elektronsko ometanje svih savremenih i budućih sredstava za izviđanje i navođenje protivnika.

loading...