Dolazak na vreme za Švajcarce nije samo stvar bontona, već je i način života.

Sponsored Links:

Pripadnici ove alpske nacije tačnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama i pokazuju da im je stalo do njihovog vremena.

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 časova, Švajcarac će se pojaviti na dogovorenom mestu u 14 časova, a ne pet minuta pre ili kasnije.

Mnogi stranci nisu upoznati sa ovim, zbog čega se neretko desi da uvrede svoje domaćine.

Sponsored Links:

Šta je uzrok ovakvog ponašanja – niko tačno ne zna. Prema pojedinim navodima, na tačnost nacije je uticao geografski položaj.

Reč je o alpskoj zemlji čija prosečna nadmorska visina iznosi od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze 4.000 metara.

Da bi sebi obezbedili hranu, Švajcarci su nekada morali da budu vrlo precizni u pogledu trenutka obavljanja poljoprivrednih radova kako bi uživali u plodovima bujne žetve.

loading...

Tačnost ima brojne prednosti, ali i poneku manu. Na primer, taksi skoro uvek dolaze u dogovoreno vreme, a svi radnici odlaze na popodnevnu pauzu u 16 časova, pa je u to doba skoro nemoguće naći slobodno mesto u kafiću.

Ali u Švajcarskoj nisu baš svi savršeno tačni. Nedavne studije pokazale su da vozovi državne švajcarske železnice u proseku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem.

Naročito kad se uzme u obzir da japanski vozovi prosečno kasne samo 36 sekundi.

(Izvor: Kurir.rs)

Sponsored Links:
loading...