Selidba je, posle smrti člana porodice, drugi najveći stres. Kada dođe do toga da morate da se menjate stan, ne zna se šta je gore: traženje novog životnog prostora, to što za njega morate da platite uglavnom i više nego što kućni budžet dozvoljava, plus depozit, ili to što još morate iskeširati i agenta koji će vam dom i naći.

Sponsored Links:

Upravo zbog visokih provizija koje dobijaju po svakom učinku, posao agenta nekretninama postao je jedan od najtraženijih u Beogradu.

Iako volite da živite u prestonici, ovo je jedan od trenutaka kada i niste toliko zaljubljeni u nju. U glavnom gradu Srbije, agentu plaćate 50 odsto proviziju, dok je u Novom Sadu, recimo, ta brojka znatno manja, pa “tragači” novog doma tamo uzimaju uglavnom 20 odsto proviziju.

Kada se to prevede u evre, dolazimo do sledećeg: iznajmili ste stan koji košta 200 evra. Pored toga i depozita koji dajete vlasniku stana, agentu nekretnina morate platiti 50 odsto od kirije, odnosno 100 evra. U Novom Sadu biste mu dali 40 evra.

Sponsored Links:

– Opravdano je da u Beogradu provizija bude najveća jer mi pokrivamo mnogo veću površinu i broj klijenata nego što je slučaj u Novom Sadu. Da ne pominjem druge, manje gradove – rekli su nam u jednoj prestoničkoj agenciji nekretnina.

Dodaju da im se dešava i da sa jednim klijentom danima obilaze stanove, i da se zakup nikada ne realizuje za jedan dan.

Na našu konstataciju da je isti slučaj i u drugim gradovima, nisu imali odgovor, osim prethodno ponovljenog.

loading...

– Da, ali ovo je Beograd.

NE TREBA VAM ŠKOLA ZA OVAJ POSAO

Raspitali smo se kakvu je obuku neophodno proći da biste se bavili ovim poslom i više nego pristojno zarađivali.

Došli smo do zanimljivog podatka: da, možete završiti školu koja ima veze sa prodajom, ali, uglavnom, i ne morate.

Sponsored Links:

– Ja sam po struci pravnik. Nikada nisam imala veze sa nekretninama, ali to je jedan od onih poslova u kojima možete da organizujete svoje vreme kako vama odgovara i da zaradite lepo.

Sve od obuke što sam prošla za agenta bilo je dve nedelje posmatranja kako to kolega iz agencije radi – kaže nam Vesna Ilić iz Novog Sada.

– Nema tu neke muke. Imate ljude koji hoće da iznajme stan, na vama je da im ponudite ono što traže, oni proberu, iznajme i plate.

Zaista, ništa komplikovano. I da, ja za to dobijam 20 odsto proviziju. Ko mi je kriv što ne živim u Beogradu gde bih zarađivala više – kaže nam Vesna.

Sponsored Links:

Otkriva nam da i sa tom, novosadskom provizijom, samo od iznajmljenih stanova mesečno zaradi najmanje 500 evra.

Kada se na to dodaju i prodati stanovi, cifra je mnogo, mnogo veća. Izračunajte sami koliko tek agenti u Beogradu zarade.

(Izvor: Telegraf.rs)

Sponsored Links:
loading...