Nuklearno oružje sa relativno malim učinkom značajno je jače od najjačeg konvencionalnog eksploziva, a takvo oružje je može da uništi ili ozbiljno da onesposobi ceo jedan grad…

Sponsored Links:

Iran i šest svetskih sila postigli su istorijski sporazum o iranskom nukleranom programu, na osnovu koga će Teheranu biti ukinute snakcije u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Ova informacija je podelila svetsku javnost.

Prvi koji se ražestio zbog ove informacije je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je i kada su bili pregovori u toku, oštro kritikovao ovaj sporazum. On je istakao da se dokument ne bavi iranskim pozivima na uništenje Izraela i da je to “zbunjujuće”.

Sponsored Links:

Netanijahu je kritikovao postepeno ukidanje sankcija, istakavši da će svet dozvoliti Iranu da podstanke “više terorizma”.

Upozorio je da iranske terorističke aktivnosti obuhvataju preko trideset zemalja na pet kontinenata.

Mi smo odlučili da se pozabavimo time koliko nuklearnog oružja postoji i ko ga poseduje. Podatke koje ćemo vam predstaviti su iz ove, 2015. godine.

loading...

Države koje poseduju nuklearno naoružanje su SAD, Rusija, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, Severna Koreja, Pakistan i Indija.

Pet od tih država se smatraju kao nuklearne sile i sve su potpisnice sporazuma o zabrani širenja atomskog oružja. To su: SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Kina.

Na pravom mestu po broju nuklearnih bojevih glava, nalazi se Rusija koja ih ima 7.500. Iza nje dolazi SAD sa 7.200 bojevih glava, na trećem mestu je Francuska sa “samo” 300.

Malo manje od nje ima Kina, 250, dok Ujedinjeno Kraljevstvo u svom posedu ima 215 bojevih glava. Za Pakistan se veruje da ima između 100 i 120, a Indija od 90 do 110.

Sponsored Links:

Za Izrael se misli da ima oko 80 nuklearnih bojevih glava, ali nikad nisu priznali postojanje nuklearnog programa niti su potpisali sporazum u vezi širenja nuklearnog oružja.

Na poslednjem mestu se nalazi izolovana Severna Koreja koja često preti Amerikancima sa svojim naoružanjem.

loading...