Maša Nestorović (25) iz Kraljeva posetila je gradić američki gradić Lankaster u državi Pensilvanija cmesto koje je poznato da u njemu živi veliki broj Amiša.

Sponsored Links:

– Rođaka i ja smo se uputile u mesto gde žive Amiši. Ono je potpuno izopšteno iz spoljašnjeg sveta. U njega Amerikanci, baš kao što smo i mi tada, odlaze da kupe domaće proizvode, za kojima mnogi pate – ispričala je Maša za 24 sata.

Amiši sebe smatraju onima koji ovaj svet žive na pravi način, što u stvari znači da žive bez modernih tehnologija. nemaju telefone, televizore i Fejsbuk.

– Njihove kuće izgledaju kao i sve druge seoske kuće u Americi, ali zapravo su pravljene za veliki broj članova porodice, jer Amiši obično imaju od petoro do sedmoro dece. Njihova odeća je ručno pravljena i obično je crne boje. Oženjeni muškarci moraju da puštaju bradu, ali da briju brkove jer oni nisu dozvoljeni, dok ženama nije dopušteno da šišaju kosu – priča Maša.

Sponsored Links:

Da bi oprali svoju odeću nemaju za to veš mašinu već treba, verovali ili ne, da vrte pedale!

– Koriste vetar za pravljenje struje, imaju i svoju sijalicu, mašina za veš im je ručna, vozi se kao bicikl, voze isključivo bagi kočije, imaju svoje voće, povrće, stoku – kaže Maša i navodi da iako deluju kao zatvoren narod, oni su i te kako prijatni i raspoloženi za razgovor.

Svojoj deci dozvoljavaju da isprobaju i sve čari spoljašnjeg modernog sveta, ali uz bitno upozorenje a to je da ako se ne vrate, za njih će biti mrtvi.

loading...

– Adolescentima roditelji dozvoljavaju da okuse život „normalnih ljudi“, ako se odluče za njega naspram života njihove porodice, kod kuće više nisu dobrodošli. To ide i do tih granica da ih se i roditelji odriču – otkriva Nestorovićeva.

Kraljevčanka je imala retku priliku da se upozna sa jednim svetom potpuno drugačijim od našeg modernog, i kako kaže, fascinirana je.

– Oduvek me je oduševljavala činjenica da „tamo negde“ postoje ljudi koji potpuno prkose pravilima brzog i nezdravog života, jednostavno živeći po svojim pravilima. Čak i jezik im je jedinstven, govore na način sličan nemačkom, ali ni Nemci ih ne razumeju. Oni su potpuno odani svom svetu i u njega nikog ne primaju – objašnjava Maša za „24 sata“.

Maša je tokom te posete saznala da u tom narodu ima dosta dece koja se rađaju sa nekim poremećajem, a to je zbog toga što su brojčano mali narod i svi imaju iste pretke, pa se zbog toga dešava da deca jednostavno ne budu zdrava.

Sponsored Links:

– Volela bih da živim tamo bar mesec dana, ali pošto nisam Amiškinja, to su samo pusti snovi – zaključuje Maša.

(Izvor: Telegraf.rs/24sata.rs)

loading...