Autorski tekst ruskog analitičara koga su pojedini dnevni listovi u Srbiji proglasili za jednog od najuticajnijih ruskih lobista u regionu, za portal Nova Borba prenosimo u celini.

Sponsored Links:

Piše: Vladimir Zotov

Današnja geopolitička situacija u Srbiji izazvala je potrebu da obratim pažnju na detalje istraživanja pojedinih prozapadnih NVO.

Posebno onog poslednjeg, iz Centra za evroatlantske (CAES) studije na čelu sa Jelenom Milić, koja raspravlja o ruskoj mekoj moći i o delatnosti patriotskih organizacija u Srbiji.

Sponsored Links:

Kao rukovodilac jedne takve proruske nevladine organizacije i koordinator projekta promovisanja ideje neutralnosti u Srbiji, podržanog ruskom fondacijom “Gorčakov”, (fondacija je osnovana ukazom predsednika Rusije 2010. godine) smatram se dužnim da pružim odgovor, budući da ne mogu da zaobiđem insinuacije pomenute prozapadne organizacije.

Pre svega, treba obratiti pažnju na ozbiljne greške i potpuno odsustvo znanja u oblasti kojom se CEAS bavi.

Njima su izmakle ozbiljne organizacije, poput fondacije “Ruski svet” koja je osnovana ukazom predsednika Rusije sa ciljem poboljšavanja slike Rusije u svetu, pri čemu sama fondacija već više godina ima svoje predstavništvo u Beogradu.

loading...

Nije se u “istraživanju“ našlo ni udruženje srpsko-ruskog prijateljstva u Beogradu koje niz godina sarađuje sa “Centrom nacionalne slave” na polju zaštite od pokušaja revidiranja srpske i ruske istorije, a o nultom poznavanju sfere govori i činjenica da je jedna te ista organizacija, sa istim liderom na čelu, bila predstavljena čak kao četiri posebne organizacije.

Tako se konstantno stiče utisak da se rezultati istraživanja prilagođavaju unapred postavljenim ciljevima i zaključcima finansijera tog dokumenta.

Zašto sam uopšte obratio pažnju na ovo?

Danas o tome pišem, jer ovo pitanje mora što pre da se razjasni, da ne bi prazne priče pojedinih osoba o delovanju ruske meke moći u Srbiji danas, prerasle u veliku laž i zabludu javnosti već sutra.

Sponsored Links:

U istraživanju se navodi oko 40 patriotskih udruženja i nevladinih organizacija za koje direktorka CEAS-a nije pronašla izvore finansiranja.

Ja ću dati odgovor zašto te izvore Jelena Milić nije pronašla.

Vrlo jednostavno, zato što ih nema. Zato što kod većine tih organizacija ne postoji drugi način za finansiranje osim članarina i pojedinih dobrovoljnih priloga.

Pritom odgovorno tvrdim da, ako bi taj Centar na pravilan način i sa odgovarajućom ekspertizom sprovodio takvo istraživanje, oni bi pronašli na stotinu sličnih patriotskih organizacija koje takođe preživljavaju pomoću sopstvenih snaga i želje da se uradi nešto dobro za svoju zemlju.

Sponsored Links:

Na pitanje zašto postoji toliki broj patriotskih organizacija CEAS je odgovorio sam sebi pomoću sabranih podataka, ali na kraju ih je pogrešno protumačio.

Osnivanje takvih organizacija nema nikakve veze sa ruskom mekom moći, što se pokazuje i u praksi. Suština je, kako kaže i samo istraživanje CEAS-a u samom stanju srpskog društva.

U istraživanju se navodi podatak CESID-a, da se protiv ulaska Srbije u NATO i EU izjasnilo više od 70 odsto stanovništva.

Sponsored Links:

Prema drugim sličnim istraživanjima, pad rejtinga EU i NATO počinje još od 2003. godine i ta cifra konstantno opada.

Sa druge strane postoji lako proverljiv podatak da ruske fondacije, bar one koji su meni poznate, počinju svoj rad u Srbiji tek 2010. godine.

Sada, dakle, da saberemo dva i dva. Samostalno podrivanje vlastite reputacije od strane NATO-a, stalno autodiskreditovanje institucija EU, te visok stepen odobravanja delovanja Rusije u savremenom svetu, upravo i dovodi do toga da patriotske organizacije počinju da traže alternative konstantnom nametanju spoljašnjih, odnosno tuđih vrednosti.

Sponsored Links:

Samo srpsko društvo stvara zahtev za alternativom i pronalazi je u Rusiji.

Moja malenkost rukovodi projektom promovisanja pozicije neutralnosti u Srbiji koja je podržana od strane fondacije “Gorčakov”, u partnerstvu sa fondacijom “Dostojanstvo”.

Ovo je projekat pronalaženja rešenja za stabilnost, suverenitet i nezavisnost države Srbije, a sama ideja vuče svoje korene iz istorije srpskog naroda.

Osim toga, pozicija neutralnosti prema istim istraživanjima prozapadnih NVO, danas je za razliku od ulaska u NATO ili pak drugih vojnih saveza, najzastupljenija u srpskom društvu.

Sponsored Links:

To znači da, kada prozapadne nevladine organizacije još uvek probaju da propagiraju ulazak u NATO, srpsko društvo kaže “ne”. Za to pronalazi podršku u Ruskoj federaciji, a kada se radi o načinu finansiranja i otvorenosti ruskih fondacija, oni to maksimalno obelodanjuju u svim otvorenim izvorima.

Pitanja transparentnosti finansiranja čak nisu ni toliko bitna kada govorimo o tome za čiji interes radi taj novac.

Tu treba shvatiti da Rusija i Zapad na različite načine ulaze u partnerstvo. Ruske organizacije rade sa društvenim zahtevom, dok je NATO oduvek nametao svoje interese.

Ruske organizacije u Srbiji rade sa onima koji teže da očuvaju svoj identitet, kulturu i suverenitet vlastite države, a NATO lobisti nameću društvu stokholmski sindrom i žele da putem ucena “uvuku” Srbiju u svoju organizaciju.

Sponsored Links:

Rusija podržava projekte gde su zainteresovane obe strane, a NATO sa druge strane vrlo otvoreno stavlja svoj interes ispred interesa svojih partnera.

Za sada, mogu iskreno da posavetujem predstavnike prozapadnih organizacija da, ako se već bave ovom temom, proniknu malo dublje u materiju i da javnosti iznesu nešto što neće predstavljati dezinformaciju i lične emocije na ovu temu.

Od njih se, prema tome, traži da ne krivotvore sliku i utisak o sopstvenoj državi i njenim potencijalnim partnerima – nego da daju objektivnu, kao i kvalitetno protumačenu informaciju koju znatiželjno iščekuje srpsko društvo.

loading...