Prema njegovim rečima FSB i Putinova Rusija bila je zainteresovana da zaštiti Ratka Mladića iz različitih razloga, jer ga je Moskva doživljavala kao ratnog heroja koga progone zapadne sile

Sponsored Links:

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana, dobitnik Pulicerove nagrade Džulijan Bordžer u svojoj knjizi “Suđenje kasapinima”, koju je kako kaže pisao četiri godine otkriva do sada nepoznate detalje o hvatanju haškog begunca Ratka Mladića, kao i kakvu je ulogu u tome imao predsednik Rusije Vladimir Vladimirović Putin.

– Svi pritisci da se nađe i uhapsi Ratko Mladić nisu imali efekta: Porodica nije htela da ga izda. Imali su zaštitnika moćnijeg od BIA – RUSKU TAJNU SLUŽBU (FSB) – piše on u knjizi.

Prema njegovim rečima FSB i Putinova Rusija bila je zainteresovana da zaštiti Ratka Mladića iz različitih razloga, jer ga je Moskva doživljavala kao ratnog heroja koga progone zapadne sile, a njegovo hapšenje ocenjeno je da bi bio strateški promašaj za Rusiju.

Sponsored Links:

Ključni srpski čovek za hvatanje Ratka Mladića kako on navodi bio je pokojni Miodrag Miki Rakić koji je znao da je jedino FSB sposoban da tolike godine uspešno skriva Mladića i zato je 2010. godine otišao u Rusiju da u neposrednom kontaktu iznese svoje sumnje.

Na konferenciji u Moskvi, kako tvrdi spoljno-politički urednik Gardijana Rakić je priterao uza zid Nikolaja Petruševa – glavnog Putinovog špijuna i rekao mu: “Osećam vrlo hladan vetar koji nam sa istoka duva u lice”. On mu je odgovorio da je zaštita Mladića naređena odozgo, što je značilo da je to naredio lično Putin.

Posle tog sastanka podrška Mladiću je prestala, a kako tvrdi Bordžer Rusija je na kraju izdala generala.

loading...

– Očigledno je da se ovi britanski navodi koriste u sukobu sa Rusijom. Meni nije poznato da je autor te knjige ikada pokušao da me kontaktira. Ukoliko se nekome još sudi, a u naslovu piše “Kasapin” tu nema ni “o” od objektivnosti – kaže za Blic Darko Mladić.

POGLEDAJTE VIDEO:

loading...