Iako je Radovan Karadžić prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, trenutno se nada da će sudsko veće Haškog tribunala po drugostepenoj presudi detaljno razmotriti prigovore njegovih advokata i doneti presudu da nije kriv!

Sponsored Links:

On u drugom delu intervjua datog Večernjim novostima priča o političkim previranjima u Evropi danas, raspadu SFRJ, kravarenju Bosne i njegovom značaju za srpstvo u Republici Srpskoj.

Koje okolnosti su, po vašem mišljenju, dovele do razaranja SFRJ i kako ocenjujete svoju ulogu u tim događajima?

– Klica raspada Jugoslavije postojala je od početka, u samom semenu iz koga je iznikla. Kod svih južnoslovenskih naroda postojale su i panslovenske i jugoslovenske ideje, ali, izgleda, s različitim nadama i očekivanjima.

Sponsored Links:

Tragajući za korenima žalosno srpsko-hrvatskih odnosa, lako sam zaključio da na to nisu uticali ni Karađorđevići ni Obrenovići, ni Miloševići, a najmanje Karadžići, jer je osnovu mržnje prema Srbima postavio Ante Starčević mnogo ranije.

– Iako od srpske majke, Starčević je predlagao najbestijalnije postupke protiv Srba, i oni su se zaista i desili. Zašto? Otkud tolika mržnja prema ujčevini?

Da li su se tetke potajno borile za njegovu dušu, pa je pritom zagadila neshvatljivom mržnjom? Koreni leže u činjenici da je Krajina bila austrijska (kasnije austro-ugarska) teritorija, a nikad hrvatska!

loading...

Mnogi vas u RS smatraju čovekom koji je sačuvao Srpstvo…

– Šta je sačuvalo Srbe, da se svi ne isturče i ne nestanu kao biće? Bez sumnje, to su bile vera i kultura, sačuvane uz gusle i u narodnoj epici.

Veru su čuvale žene, majke i bake, a kulturu junaci o kojima se moglo pevati uz gusle. Zajedno, sačuvali su biće srpskog naroda do današnjih dana.

Dan rođenja RS 9. januar 1992. godine i danas pali vatre u Bosni?

Sponsored Links:

– Za nas je najveće iznenađenje predsrtavljalo formiranje SRJ bez dogovora sa nama i bez našeg znanja.

Savezna država i njeni organi su bili dužni da nas zaštite, jer mi nismo hteli da napustimo Jugoslaviju, ali nakon te njihove odluke morao sam da predložim narodu sledeću prihvatljivu varijantu.

(Izvor: Telegraf.rs / Večernje novosti)

loading...