Iako je na papiru ovaj član zakona rezervisan za one „priznate umetnike i sportiste koji predstavljaju rumunsku kulturu“, čini se da u praksi ne morate biti toliko priznati, da biste se „okitili“ pasošem EU.

Sponsored Links:

Rumunija važi za zemlju koja ne daje lako državljanstva strancima, pa ni onim nacionalnim manjinama u okolini, zbog čega se, neke od njih i u Srbiji, već neko vreme žale. No, čini se da je jedna promena dovela do manje rigorozne politike ove zemlje kada je u pitanju „deljenje“ pasoša.

Tragom priče da sve više ljudi iz Istočne Srbije aplicira za državljanstvo Rumunije, proverili smo kakvi su to uslovi, iliti novi uslovi pokrenuli ovaj deo Srbije da traga za novim pasošem.

U ambasadi Rumunije saznali smo da po novom članu zakona, svi strani državljani mogu slobodno konkurisati za državljanstvo ove zemlje ukoliko dokažu da na neki način promovišu rumunski jezik ili kulturu.

Sponsored Links:

O Rumuniji, kako su nam neformalno objasnili, možete da pišete u novinama, da je promovišete kroz neko kulturno-umetničko društvo i slično. Pitali smo i da li je dovoljno da imam prebivalište u Istočnoj Srbiji, ili da mi je neko od predaka Rumun, ali nismo dobili potvrdan odgovor. Taj etnički princip dodele pasoša tamo još uvek nije zaživeo, iako se pojedini godinama bore za njih.

Inače, u ambasadi u Beogradu nam je sugerisano da probamo da apliciramo u konzulatima u Istočnoj Srbiji – npr. Zaječaru, jer se u ambasadi u Beogradu čeka dugo na razrešenje slučajeva. Prosto, prijavljenih je mnogo.A kako i ne bi. Rumunija nije sjajna i bajna, kao npr. Švajcarska, ali je, za razliku od Srbije, članica EU. Malo li je imati pasoš EU?

No za našeg novinara već prva prepreka. Sva dokumenta koja su nam potrebna, a nije ih malo, poslata su nam na rumunskom.

loading...

Živeo Google translate! No, kako nije potrebno samo sakupiti dokumenta, već i položiti osnove rumunskog jezika – nije baš sve tako jednostavno! I naravno, trebalo bi da učestvujete „u promociji i zaštiti rumunske kulture, duhovnosti i kulturne tekovine“.

loading...