Rat Rusije i NATO pakta neizbežan je ukoliko zapadna vojna alijansa ne povuče svoje trupe iz istočne Evrope, upozoravaju zvaničnici iz Moskve.

Sponsored Links:

Oni navode da je zbog gomilanja NATO trupa uz granice Rusije samo pitanje vremena kada će se dogoditi neki incident koji bi mogao da preraste u krvavi sukob.

Velika pretnja

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov izjavio je u petak da je veoma opasno gomilanje NATO trupa u Poljskoj i tri Baltičke zemlje Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Sponsored Links:

– To, na prvom mestu predstavlja pretnju Rusiji. Drugo, ko kaže da će se NATO samo na tome zaustaviti? Mi nemamo takve garancije – naveo je Meškov.

Da i sitnica može da izazove krvavi sukob smatra i dr Martin Mekali, profesor na Univerzitetu u Londonu.

– Čelnici NATO znaju da će Rusija na ovo odgovoriti. Iako trenutno nikome ne odgovara rat u Evropi, ne treba zaboraviti da sukobi nekad počinju zbog najmanje greške. Sa trupama NATO i SAD istočnoj Evropi i bivšim sovjetskim republikama, i ruskom vojskom u neposrednoj blizini, postoji realna šansa da i najmanja greška izazove rat -kaže Mekali.

loading...

I njegov ruski kolega, stručnjak za bezbednost Ivan Konovalov smatra da su aktivnosti NATO u blizini ruske granice provokativne i da predstavljaju destabilizujući faktor u Evropi.

– Osim što NATO pakt obučava vojske baltičkih zemalja i Poljske. Zapadni vojni pakt utire put i za trajno stacioniranje svojih snaga u tim državama. Takođe, postoji mogućnost i da zapadne trupe budu prebačene i u Bugarsku i Rumuniju – objašnjava Konovalov.

Vojne vežbe

Osude na račun zapadnog vojnog pakta stigle su dan nakon što su završene vojne vežbe NATO u baltičkim zemljama, nazvane „Bajonetska izvidnica“. Američka vojska je sa domaćinima u Litvaniji, Letoniji, Estoniji, od 6. do 9. februara marširala uz rusku granicu, što je samo deo operacije „Atlantsko rešenje“, koja ima za cilj da pokaže posvećenost Vašingtona odbrani Evrope od navodne ruske pretnje.

Sponsored Links:

Tako su SAD u januaru ove godine poslale u Nemačku 2.800 komada vojne opreme, uključujući tenkove, artiljeriju i borbena vozila kao i 5.800 vojnika. Ljudstvo i vojna oprema iz Nemačke su poslati u Poljsku i baltičke zemlje na vežbe, ali će u tim državama ostati trajno.

(Izvor:Intermagazin.rs)

loading...