Vazduhoplovstva ruske i srpske vojske održaće prvi put zajedničku vojnu vežbu na teritorijama Srbije i Republike Srpske, prenela je agencija Interfaks.

Sponsored Links:

Vojne vežbe dva vazduhoplovstva biće održane u okviru već najavljenih taktičkih vežbi “Bars 2016“ i u njima će učestvovati deset letačkih formacija ruske vojske, kao avioni (mig-29) i helikopteri (mi-8) Vojske Srbije.

Amerika da se ne upliće

Iako je zvaničan broj letilica koje će učestvovati u vežbi državna tajna, nezvanično se pominje da će predsednik Rusije Vladimir Putin poslati više od 200 aviona ka Srbiji kako bi u potpunosti demonstrirao vazduhoplovnu snagu svoje zemlje. Vežbe u Srbiji i Republici Srpskoj sastojaće se iz akcija presretanja u vazduhu i iz taktičkih udara i desanta na kopnene ciljeve, uz uobičajene akrobacije i složene figure. U vežbi će učestvovati i protivvazdušna odbrana Vojske Srbije koja će moći da testira svoju snagu protiv najmodernijih ruskih aviona.

Sponsored Links:

Vojni analitičar Miroslav Lazanski napominje da je izvođenje zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Srbije za našu zemlju korisno iz više razloga i da SAD nemaju prava da se mešaju u takve suverene odluke Srbije.

– Mi koristimo tehniku koju smo nekada kupili od Sovjetskog Saveza, pa je korisno da razmenimo iskustva i u održavanju i u upotrebi tehnike koju koriste ruski piloti i mehaničari. Drugo, ako negujemo politiku vojne neutralnosti, onda moramo imati zajedničke aktivnosti sa Rusijom jer sa NATO partnerima već sprovodimo oko 150 vojnih aktivnosti godišnje – ističe Lazanski.

Na pitanje da li možemo očekivati reakcije NATO zbog zajedničkih vežbi sa Rusijom, Lazanski je izričit:

loading...

– To je suverena stvar Srbije. Ni oni nama ne objašnjavaju kada imaju neke vežbe, kada ih, recimo sprovode sa hrvatskom stranom. Srbija nije članica nijednog vojnog saveza, ima balansiranu spoljnu politiku i naše je pravo da vojne vežbe izvodimo s kim hoćemo.

loading...