Rudno bogatstvo koje se krije samo ispod rudnika Resavica vredi 10 puta više od spoljnog duga Srbije, a premašuje i ukupni dug svih zemalja bivše Jugoslavije.

Sponsored Links:

U Srbiji mrki ugalj čini 85% ukupne proivodnje struje, dok se u SAD od ovog energenta proizvede polovina električne energije. To vam govori mnogo!

Trenutni proizvodni kapaciteti JP Resavica su oko 600 000 tona kubika godišnje. Eksploatacija mrkog uglja vrši se u Rembasu, Bogovini, Soko Banji, Krepoljinu i Sjenici.

No osim mrkog, ovaj rudnik je izvor i kamenog uglja, ali poseduje i 7 i po miliona tona borskog minerala u Baljevcu na Ibru, vrednog oko 500 miliona evra.

Sponsored Links:

Takođe, od dva posto antracita u svetu jedan deo iskopava se u Zaječaru. Rezerve od preko dve milijarde tona uljnih škriljaca u aleksinačkom području, prema procenama stručnjaka tokom nekoliko decenija eksploatacije mogle bi da donesu dobit od oko 60 milijardi dolara prodajom nafte i naftnih derivata.

Sve ovo ukazuje na jedno: Srbija ne koristi rudni potencijal koji ima, i koji bi mogao da joj obezbedi i energetsku, i finansijsku stabilnost. Ali zašto bismo mi bili kao Norvežani?

loading...