Ova zima biće najhladnija u poslednjih 15 godina! Stižu nam ledene struje koje će doneti debeli minus i snežne nanose veće od metra, tvrdi meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina, koji već 25 godina bez greške prognozira kakva će zima biti na Pešteru.

Sponsored Links:

On kaže da posle kišne jeseni obično sledi i veoma snežna zima, što znači da Srbiju čeka nekoliko ledenih talasa koji će zemlju okovati snegom i ledom.

Prema Ademovićevim rečima, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006. godine izmereno u mestu Karajukića bunari.

– Dve stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snežna. Prvo, primećena je veoma hladan struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, posle kišovite jeseni poput ove obično sledi veoma snežna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine. Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snežni smetovi dostizati od metar do metar i po. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2006. izmereno u Karajukića bunarima – tvrdi Ademović.

Sponsored Links:

On prognozira da će ledeni period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

– Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta – kaže Ademović, i prenosi verovanje stanovnika Peštera da je jasan znak jake zima kada rodi žir i divlje jabuke, što se dogodilo ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će ova zima biti najhladnija u poslednjih pet godina.

loading...

-Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februaru. Što se Beograda tiče, snega će biti tek krajem decembra – rekao je Todorović.

Sa njim se slaže i Đorđe Đurić, meteorolog sajta “Weder tu ambrela”, koji kaže da se u decembru temperatura neće bitnije menjati, ali da nas oštrija zima očekuje od januara.

– Do kraja decembra biće uglavnom suvo vreme. Od januara nas očekuje osetni pad temperature, jutarnji mrazevi i sneg koji će najviše padati na jugu i istoku Srbije – rekao je Đurić.

I klimatolog Vladimir Bilak kaže da će ova zima svakako biti najhladnija u proteklih nekoliko godina i da se posebno niske temperature očekuju u januaru.

Sponsored Links:

– Prema statistici, očekuje nas vrlo hladan januar, a svakako će ova zima biti hladnija od prethodnih. Očekujem i jedan ledeni talas koji će trajati nekoliko dana, sa temperaturama i do -15 stepeni Celzijusovih. Generalno, cela zima će biti sa temperaturama ispod proseka – rekao je Bilak.

loading...