“Zahvaljujući Mohs mikrografskoj hirurgiji, možemo da uklonimo nemelanomski karcinom kože sa uspehom izlečenja od 99 odsto”, otkriva za “Blic” dr Aleksandar Krunić, lekar koji više od 10 godina radi u Čikagu.

Sponsored Links:

Ova tehnika uklanjanja raka kože radi se u lokalnoj anesteziji pravljenjem horizontalnih preseka prema zdravom tkivu, te se na taj način sprečava širenje tumora i uklanja svaki njegov deo.

– Tumor kože liči na ledeni breg, vrh može da bude znatno manji, nego ono što je u dubini. Primena klasičnih margina od jednog do dva centimetra ne mora uvek da dovede do njegovog potpunog uklanjanja. Tom novom tehnikom postiže se visok stepen izlečenja, od 99 odsto kod primarnih bazocelularnih karcinoma (BCC) kože, a nešto manje, od 92 do 96 odsto, u recidivantnim tumorima – objašnjava dr Krunić.

Pomoću ove metode moguće je rešiti se karcinoma kože koji su nemelanomskog tipa, a nalaze se na centralnim zonama spajanja lica, genitalijama, dlanovima, tabanima, vratu, skalpu, šakama, prstima i noktima, usnama, nosu, ušima i očnim kapcima.

Sponsored Links:

Bazocelularni karcinom najčešće se manifestuje na glavi i vratu, a ređe na nogama i rukama. Jedna od karakteristika ovog tumora jeste da se javlja na koži izloženoj UV zračenju kod osoba svetle boje kože, a približno 20 odsto tumora manifestuje se na nosu.

Postoji direktna povezanost između broja nemelanomskih karcinoma kože i geografske širine. Ukoliko se ne leče, ti karcinomi mogu da uznapreduju, a ukoliko se šire duž nerava, mogu biti praćeni bolom, parestezijama, slabošću ili paralizom mišića. Takvi tumori zahtevaju obimno hirurško uklanjanje.

– Ovaj zahvat može se raditi i kod dece i kod starijih pacijenata. Moj najstariji pacijent imao je 102 godine. Komplikacije koje se mogu javiti su krvarenje, posebno kod pacijenata koji piju lekove protiv zgrušavanja krvi. Infekcije se javljaju jako retko, u manje od jedan odsto slučajeva. Na mestu gde je bio tumor ostaje ožiljak i to je sve – tvrdi naš sagovornik.

loading...

Nije svaka promena na koži razlog za paniku, ali ako primetite mrlju nepravilnog oblika, koja se menja tokom vremena, trebalo bi da posetite lekara. U odnosu na druge svetske zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se prema stopama obolevanja nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom, ali se broj obolelih povećava za 20 odsto svakih pet godina, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Mohs mikrografska hirurgija dosta olakšava lečenje kože kao najvećeg ljudskog organa ukoliko oboli od kancera. Iako je ovu tehniku pokušao da sprovede u Srbiji nakon specijalizacije pre tačno 20 godina, zbog više razloga dr Krunić se vratio u Ameriku i nastavio tamo da radi u ovoj oblasti.

On je vanredni profesor dermatovenerologije “Nortvestern univerziteta” u Čikagu, konsultant i Mohs hirurg u “Skin doktor centru” u Trstu, a povremeno radi u Beogradu. Doktor Krunić je nedavno održao predavanje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo “Narodni front” o primeni Mohs tehnike kod lečenja kožnih tumora spoljnih genitalija.

Kako da sačuvate kožu

Sponsored Links:

Nosite pantalone i majice dugih rukava, šešire i naočare za sunce nepropustljive za UV zračenje. Nanosite kremu za zaštitu od sunca s faktorom SPF najmanje 30 UVA + UVB. Pregledajte svoju kožu i, ako primetite mrlju ili čvorić na koži koji se menja i raste, javite se dermatologu.

(Izvor: blic.rs)

loading...