Ključna godina za Srbiju i njen ulazak u Evropsku uniju biće 2020, smatra Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka. On je u gostujući u Kažiprstu naveo da je “potpuno izvesno“ da Srbija u EU neće u sledećih nekoliko godina.

Sponsored Links:

“EU priprema budžetsku liniju koja će važiti od 2019. pa na dalje. Moguća su dva scenarija. Ubrzani put bi bio da Srbija uhvati tu budžetsku liniju. Bregzit bi trebalo da bude gotov do 2019. i onda opet dolazimo do ključne godine za Srbiju.

Međutim, ukoliko EU istroši svoje institucionalne kapacitete i ukoliko ni građani ne budu saglasni, to znači da neće biti ubzanog tempa, te ćemo čekati do 2026, 2027.“, rekao je on. Za briselski proces kaže da je još rano za nastavak.

“Nemamo vladu administrativne pokrajine, a dosta će biti bitno ko će je formirati. Mi ne znamo da li će ova koalicija proistakla iz OVK formirati vladu“, dodao je Cvetićanin. Kaže da ukoliko vladu formira Ramuš Haradinaj , da ih onda postoji mogućnost da Zapad i EU “drže u šaci“.

Sponsored Links:

“Ako Kurti bude premijer, onda ćemo imati nelagodnu situaciju za nastavak pregovora. Da sačekamo informacije ko će formirati tu vladu, a onda i ko će da bude partner Srbiji u tim pregovorima“, zaključio je Cvetićanin.

(Izvor: b92.net)

loading...