Ruska napredna interkontinentalna balistička raketa „Rubež RS-26″, koja bi uskoro trebalo da postane operativna, potpuno je zaintrigirala vojne stručnjake širom sveta, ocenjuje „Rosiskaja Gazeta“, a prenosi Sputnik.

Sponsored Links:

Kako se navodi u izveštaju o ovom moćnom oružju, početkom marta na kineskoj televiziji jedan vojni ekspert nahvalio je karakteristike ove rakete ocenjujući da ona „unosi strah u srca stranih vojski.

– Ruska nova raketa RS-26 u svom letu stalno mijenja putanju tako da se teško može srušiti – izjavio je analitičar.

Kada su ga pitali o američkom raketnom štitu, on je izjavio da je potpuno beskoristan protiv RS-26.

Sponsored Links:

– Ova je raketa bolja čak i od poznate Topolj-M rakete, bojeve glave su joj supersonične te stalno menjaju svoju putanju. Neke od njih će probiti bilo kakav raketni štit i pogoditi metu – pojasnio je on.

Ono što ovu raketu čini posebnom je činjenica da u svojih 80 tona nosi 1.2 megatona, a potencijalni domet iznosi 11.000 kilometara, što znači da može pogoditi sve mete u SAD.

– Novoj raketi smanjeno je vreme „booster“ faze na ispod pet minuta, što znači da radari u Evropi neće imati vremena da registruju lansiranje. Rusija je sada potpuno sigurna, za razliku od ostalih – naglasio je analitičar.

loading...

Inače, u izveštaju se takođe navodi da se Rubež“ se pokreće s mobilnog lansera direktno u vis, zatim na određenoj visini zauzima borbeni pravac i nastavlja let po balističkoj putanji, a u silaznoj putanji na nekoliko stotina kilometara pre cilja bojeva glava neočekivano ]ponire“ prema zemlji i nastavlja let kao krstareća raketa.

loading...