Ljubitelji putovanja dobro znaju koje su glavne atrakcije mesta koje nameravaju da posete ako to već nisu uradili. Ona su naznačena u turističkim vodičima, a postala su slavni simboli, ali postoje brojni skriveni delovi planete za koje tek nekolicina zna, a uistinu su fascinantni.

Sponsored Links:

Konfus, Japan

Ova veštačka ostrva zapravo su drevna groblja pripadnika japanskih Imperijalnih porodica. U retkim prilikama, posećuju ih arheolozi, ali samo s posebnim dopuštenjem carskog suda.

Severno Sentinel ostrvo, Indija

Sponsored Links:

Domoroci koji žive na ovom ostrvu neće prezati ni od čega da bi zaštitili svoju zemlju od tuđinaca. Zbog toga su, zbog zaštite turista, indijske vlasti zabranile svima pristup njihovoj lokaciji.

Oblast 51

loading...

Postojanje ove tajne ustanove potvrdila je američka vlada 2013., a prema njima, područje se danas koristi za razvoj i testiranje letelica. Pristup je strogo zabranjen.

Crkva St. Meri of Zajon, Etiopija
Etiopska Pravoslavna Crkva tvrdi da poseduje Kovčeg Saveza koji se čuva pod stražom blizu Crkve BDM od Zajona. U njemu se navodno nalaze kamene ploče s Deset božjih zapovijedi.

Sponsored Links:

Ostrvo Kaho’olave
Kroz svoju istoriju ovo ostrvo je bilo mesto održavanja raznih religijskih rituala, zatvorenička kolonija i trening područje za američku vojsku. Danas je to prirodni rezervat koji mogu da posete jedino pripadnici timova dobrovoljaca koji rade na očuvanju lokalne sredine.

Britanski telekomunikacioni toranj, Ujedinjeno kraljevstvo
Sve od incidenta koji uključuje eksploziju u tornju, rotirajući restoran i vidikovac iznad njega zatvoreni su za javnost. Ipak, povremeno se tamo održavaju humanitarne zabave u kojima retki imaju priliku da razgledaju iznutra.

Sponsored Links:

Hram Ise Grand, Japan
Područje najsvetijeg japanskog hrama dostupno je samo sveštenicima i pripadnicima carske porodice. Ostali se moraju zadovoljiti s promatranjem divnih krovova hrama iza nekoliko redova ograde.

Grad duhova Varoša, Kipar
Ovo područje je nekada bilo najposećenija lokacija zemlje. Ali, sve se promenilo 1974. godine, kada je, posle masovne evakuacije, grad zauzela turska vojska. I danas je iza ograde i služi kao tampon zona koju kontrolišu turske trupe.

Sponsored Links:

Ostrvo Sejbl, Kanada
Smešteno u Atlantiku, ovo peščano ostrvo ima populaciju od samo 30 ljudi ali je i groblje brojnih potopljenih brodova. Zbog svojih jedinstvenih osobina, proglašeno je prirodnim rezervatom. Da bi ga posetili, za to morate da tražite pismeno dopuštenje kanadske vlade uz obrazloženje nužnosti i cilja vašeg putovanja.

Centar Pionen, Švedska
Sagrađen u Stokholmu tokom Hladnog rata, ovaj nuklearni bunker transformisan je u ultramoderni centar švedskih internet provajdera. Tu, 30-ak metara ispod zemlje, oni čuvaju neke od najvažnijih internet podataka. A i lokacija je poslužila kao mesto gde se snimaju mnogi holivudski filmovi.

Sponsored Links:

Pećina Lasko, Francuska
Da bi se sačuvale jedinstvene praistorijske slike na zidinama ovih pećina, pristup njima je ograničen turistima na 15 godina. Ono što možete da uradite jeste da uživate u identičnoj replici pećine na virtualnoj turi.

Radarska stanica Don-2N, Rusija
Ova moderna piramida ima visinu od 40-ak metara i bazu široku oko 120 metara i ključan je element u raketnom odbrambenom sistemu Moskve. U retkim prilikama, novinari uz vodiča smeju da pogledaju ustanovu, ali smeju da vide tek mali deo onoga što je unutra.

Tajna soba Maunt Rašmora, SAD
Osim glavi najvećih američkih predsednika, ovo mesto ima još jednu zanimljivost – skrivenu sobu u koju obični smrtnici nemaju pristup. U njoj se nalazi vremenska kapsula za buduće generacije s najvažnijim istorijskim dokumentima te zemlje.

Sponsored Links:

(Izvor: Kurir.rs)

loading...