– Širom bivše Jugoslavije NATO i EU su insistirali na očuvanju unutrašnjih granica propalog komunističkog režima, iako one predstavljaju birkoratski hir komunističkih funkcionera, a ne etničke realnosti – navodi Šindler i ocenjuje da je takav pristup bio osuđen na propast.

Sponsored Links:

On smatra da je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu „kombinacijom harizme, političkog talenta i veoma neprijatne tajne policije“ – što ne poseduju ni NATO niti EU.

– Došlo je vreme da Zapad prizna svoj neuspeh i da dâ jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama – konstatuje Šindler i dodaje da je za to potrebno prepraviti Titovu mapu.

On opisuje BiH kao „pseudodržavu koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine“ i dodaje da su „milijarde dolara zapadne pomoći nestale zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu“.

Sponsored Links:

– Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi – navodi Šindler i napominje da niko ne može racionalno da objasni zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se menjaju, a granice BiH ne mogu.

Kolumnista „Obzervera“ navodi da etničkim Hrvatima iz zapadne Hercegovine treba dozvoliti da se pridruže Hrvatskoj i podseća da vežćna lokalnih Hrvata već poseduje hrvatske pasoše.

‘Putin pravi probleme na Balkanu’

loading...

Kolumnista „Obzervera“ ocenjuje da Putin na Balkanu trenutno pokušava da izazove probleme, ali da se od Moskve može očekivati saradnja u razmeni teritorija na Balkanu ukoliko Kremlj bude smatran ravnopravnim partnerom.

– Tek kada Zapad prihvati da narodi jugoistočne Evrope mogu da postignu mir onda kada budu živeli u koherentnim nacijama-državama, poput Nemačke, Poljske ili Danske, možemo očekivati da se Balkan umiri i da počne da rešava ozbiljne probleme siromaštva, kriminala i korupcije, koji se vuku još od Jugoslavije i njenog nasilnog raspada – zaključuje Šindler.

Šindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljen u članstvo NATO i EU.

– Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije – navodi kolumnista, ali napominje da i Beograd treba da učini kompromis i prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Sponsored Links:

Prema Šindleru, „‘Velika Albanija’ dolazi u svakom slučaju“ i „bolje je da se to postigne pod mirnim uslovima“.

On smatra da treba dozvoliti da se Kosovo pripoji Albaniji, dok Srbiji treba da pripadne region severne Mitrovice, a Kosovu Preševska dolina. Kolumnista navodi da srpske verske lokacije na Kosovu treba da budu stavljene pod zaštitu UN i proglašene za ekstrateritorijalne.

Šindler smatra da će veliki gubitnik u prepravljanju mape Balkana biti Makedonija i da Skoplje, u zamenu za gubitak severozapadnog dela zemlje koji je većinski naseljen Albancima, treba pre svih ostalih da dobije poziv za članstvo u EU i izdašnu pomoć Zapada.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se u zapadnim medijima nameću teme o prekrajanju granica na Balkanu.

Sponsored Links:

Šta predlaže kolumnista Obzervera:

– Srbija da se ujedini sa Republikom Srpskom, ali da prizna Kosovo
– Kosovo, ali i Preševska dolina da postanudeo ‘Velike Albanije’, s tim što severna Mitrovica treba da ostane u Srbiji
– Verski objekti na KiM da budu pod zaštitom UN
– Severozapadni deo Makedonije da se priključi ‘Velikoj Albaniji’
– Hrvati iz Hercegovine da se priključe Hrvatskoj

(Izvor: Informer.rs)

Sponsored Links:
loading...