Finska se nalazi u velikim problemima kakvi nisu baš pojmljivi u Srbiji – ima 100 hiljada slobodnih radnih mesta koje ne uspeva da popuni, zbog čega tamošnja vlada priprema poseban zakon. Prema pisanju finskih medija, nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem.

Sponsored Links:

Ministar ekonomije Mika Lintila se vratio s turneje po celoj zemlji i izjavio kako mu se svuda žale ljudi da imaju slobodna radna mesta na koja nikoga ne uspevaju da zaposle. Problem je najveći u glavnom gradu Helsinkiju.

Nadležne službe izračunale su da u Finskoj trenutno ima oko 100 hiljada slobodnih radnih mesta koja ne uspevaju da popune s 300.000 nezaposlenih Finaca, jer za te poslove nisu kvalifikovani. Finska uživa u povećanom ekonomskom rastu koji je podstaknut zahvaljujući uspesima tamošnje brodogradnje i automobilske industrije.

Na primer, fabrika automobila u gradu Usikaupunki treba do leta da zaposli hiljadu novih radnika. Snažan rast beleže i finski šumarski i građevinski sektori kojima takođe nedostaje kvalifikovanih radnika.

Sponsored Links:

Finska vlada zato priprema novi zakon koji bi trebalo da bude predstavljen do kraja aprila, a u kojem će se ponuditi prekvalifikacije i podsticaji radnicima da se presele u područja u kojima ima slobodnih radnih mesta i da im se plaćaju putni troškovi.

Ministar Lintila izjavio je i da vlada razmišlja o tome kako povećati udeo useljenika na finskom tržištu rada koji je mnogo manji u odnosu na susedne države.

(Izvor: Stil.kurir.rs/tportal.hr)

loading...
loading...