Novac u Švajcarskoj zarađuju svi koji hoće da rade i koji su ikakvi radnici. Novca imaju daleko više nego bilo gde u svetu što im omogućuje manjak frustracija sitnicama koje nam ovde svima zagorčavaju život.

Sponsored Links:

Tamo niko ne razmišlja o struji, hrani, Siriji, Trampu, Obami, izborima, autobusima s botovima, gradovima izlepljenim plakatima, gasu, šnicli, snegu na putevima, Hagu…

U Srbiji imamo skuplje osnovne namernice nego što su u Švajcarskoj ili u Nemačkoj. Litar ulja u Nemačkoj staje 85 centi, dok je kod nas jedan Evro. Kako onda preživljavaju ljudi koji rade kod “čestitih investitora” za 176 evra?

Informacije o standardu možemo da dobijemo pogledom na novčanik ili frižider, ali ne i u domaćim medijima u kojima političari sirotinjsku Srbiju predstavljaju kao nekakve „evropske lidere“.

Sponsored Links:

Švajcarski kanton Cirih objavio je vodič za plate iz kojeg se može videti kolika je zarada u pojedinim profesijama u toj zemlji. Portal Swissinfo.ch objavio je koliko u proseku zarađuju neke profesije, uz napomenu da plate jesu visoke, ali i da su visoki i troškovi života.

*frizer – 2.601 CHF
*cvećar – 3.800 CHF
*grafički dizajner – 3.800 CHF
*stolar – 4.018 CHF
*radnik u pošti – 4.031 CHF

*pekar – 4.051 CHF
*automehaničar – 4.450 CHF
*kondukter u vozu – 4.558 CHF
*softver developer – 4.608 CHF
*vozač autobusa – 4.858 CHF

loading...

*novinar – 5.551 CHF
*socijalni radnik – 6.246 CHF
*učitelj – 7.398 CHF
*oficir u vojsci – 8.142 CHF
*javni tužilac – 10.400 CHF
*glavni lekar u bolnici u Cirihu – 12.824 CHF

A, u Švajcarskoj se praktikuje isplata trinaeste plate. Plate se ugovaraju u bruto iznosu, a neto iznos je obično 13 do 20 odsto manji.

Cena grejanja je dva puta niža nego u Beogradu, dok grejna sezona traje prema potrebi u svim mesecima izuzev avgusta. Inače, švajcarska trinaesta plata u proseku iznosi koliko čitava godišnja zarada u Srbiji.

Interesantno je i to što u toj alpskoj zemlji nema prosjaka, dok je stopa nezaposlenih na nivou statističke greške.

Sponsored Links:

(Izvor: intervju.rs)

loading...